Bouwbedrijf STESSENS

Bouwbedrijf STESSENS

Meer dan 40 jaar ervaring ... Dat is bouwen in vertrouwen!

Winkelomseheide 221-223

2440 Geel

Tel: 014 86 60 81

Mail: info@stessens.be

Web:


BEN jij ook mee ?

Energieprestatieregelgeving (EPB)

Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag nodig is, moeten aan de energieprestatieregelgeving (EPB) voldoen. De EPB eisen kunnen onderverdeeld worden in 3 groepen:

  • Thermische isolatie: K-peil en U-waarden
  • Energieprestatie: E-peil, netto-energiebehoefte en hernieuwbare energie
  • Binnenklimaat: ventilatie en oververhitting


Het is belangrijk om vanaf de start van het (ver)bouwproces hier genoeg aandacht aan te besteden. Achteraf bijsturen is moeilijker. Energiezuinig bouwen heeft voordelen voor het milieu en voor u:

  • een lagere energiefactuur
  • meer wooncomfort
  • uw woning is meer waard om te verhuren of verkopen


Energiezuinig bouwen en verbouwen wordt nu nog financieel ondersteund, het overzicht van premies vindt u op de website www.energiesparen.be/subsidies 


Stappen naar energiezuinige woning

Eerste stap naar een energiezuinige woning is goed isoleren. Goed isoleren is een combinatie van het geschikte isolatiemateriaal, en een nauwkeurige plaatsing om luchtlekken en koudebruggen te vermijden. Om die reden besteedt Stessens veel aandacht aan luchtdichtheid. Overisoleren bestaat niet. Vocht en schimmel ontstaan op plaatsen waar isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht. In een goed geïsoleerde woning is een goede ventilatie wel strikt noodzakelijk.

Ook de ramen kunnen voor veel energieverlies zorgen, ze laten immers meer warmte door dan geïsoleerde muren. De verliezen hangen af van het type beglazing, het raamprofiel, de grootte van de vensters, waar en hoe ze geplaatst worden.

Verwarming is de belangrijkste energiepost: 50 tot 75% van het totale energieverbruik. Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt ook verwarmd. Verlies beperkt u door goed te isoleren en te kiezen voor een zuinige installatie.
Standaard voorziet Stessens een condensatie-gaswandketel maar warmtepompen worden in toenemende mate toegepast. Warmtepompen zetten energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht om in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan die energie van een relatief lage temperatuur oppompen tot een voldoende hoge temperatuur om de woning te verwarmen of sanitair warm water te bereiden. Hiernaast kan een zonneboiler de zonne-energie gebruiken om warm water te bereiden.

Goed ventileren is belangrijk voor de gezondheid. U verbetert er ook de werking van verbrandingstoestellen mee en verkleint de kans op CO-vergiftiging, onaangename geurtjes en allergieën. Tegelijk vermijdt u hiermee condensatieproblemen en schimmelvorming op muren.

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor:

  • Toevoer van verse lucht langs droge ruimtes (woonkamer, slaapkamers, bureau, ...)
  • Stroming van de lucht door de tussenruimtes (gang, trappenhal ...) naar de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats, ...)
  • Afvoer van vochtige, vervuilde lucht uit de natte ruimtes
  • Beperkte energieverliezen


Een ventilatie C systeem heeft een natuurlijk toevoer en mechanische afvoer terwijl een D systeem zowel mechanische toevoer als afvoer heeft. Stessens installeert beide systemen in verschillende configuraties.

Stessens kiest standaard voor zonnepanelen als vorm van groene energie. Door de daling van de kostprijzen, het hoge rendement en de hoge elektriciteitsprijzen zijn ze een rendabele en veilige investering. Groene energie kan u ook benutten onder de vorm van warmte. Om thuis groene warmte te maken, kan u investeren in een zonneboiler, warmtepomp of houtpelletkachel.


BEN-woning

De bijna EnergieNeutrale of BEN-woning wordt de standaard in de woningbouw in Vlaanderen. Bijna-EnergieNeutraal of BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen.

Een BEN-woning heeft maximaal een E-peil van 30, terwijl de norm in 2016-2017 een woning met E-peil 50 is. Alle bouwaanvragen voor nieuwbouwwoningen die vanaf 2021 worden ingediend moeten aan de BEN-eisen voldoen. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie voorloopt op de standaard, wordt extra beloond met korting op de onroerende voorheffing, voordelig krediet bij bepaalde banken en premies van de netbeheerder.


Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 32°C

Max. 34°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners