Bouwen met Houtskeletbouw
Houtskeletbouw is een droog bouwsysteem waar men gebruik maakt van het natuurlijke product hout.
De basis van een houtskeletbouw is houten frame. Dit frame is meestal opgebouwd uit CLS profielbalken (of ook SLS profielbalken genoemd) met als bemating van deze balken 38x140 of 38x180 bij houtskeletbouw woningen.
Als vervanger voor de gewone cls profielbalken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van I-liggers voor buitenmuren en vooral roosteringen. Hiermee kunnen de buitenmuren dikker worden uitgevoerd om meer isolatie te kunnen aanbrengen, en de Roosteringen kunnen met behulp van I-Liggers grotere overspanningen aan.
Aan de buitenzijde van het houten frame worden dampopen platen van 18mm dik aangebracht van het type Celit 3D, Pavatex, Hofatex,... . Aan de binnenzijde van het houtskelet komt een OSB beplating van 18mm dik die luchtdicht wordt afgetaped. Op deze OSB beplating komt dan een leidingspouw met daarop een OSB plaat van 12mm en een gipsplaat van 12mm.
De tussenvloer roosteringen van een houtskeletbouw worden meestal uitgevoerd in geschaafde Douglas balken (7*21.5cm) of I-Liggers. Op de roostering wordt een stevige, meestal dubbel uitgevoerde, OSB plaat geplaatst van 18 of 22mm dik met daarop de verdere opbouw.
Voor de verdere afwerking van houtskeletbouw woningen is er weinig verschil met de afwerking van traditionele woningen.
Als de houtskeletbouwwoning volledig afgewerkt is, is er van het houten skelet zelf niets meer te zien. Wel is wordt als voordeel van een houtskeletbouwwoning een verschil in wooncomfort waargenomen ten opzichte van een traditionele woning, lees hier meer over bij de voordelen van een houtskeletbouw woning.