Passiefwoning Passiefhuis

Passiefwoning Passiefhuis

Nu een lage energiewoning een diepgewortelde trend aan het worden is, gaat een passiefwoning / passiefhuis een stapje verder. Een passiefwoning is een woningconcept waarbij diverse toepassingen op elkaar in spelen, zoals de verregaande isolatie van passiefwoningen in combinatie met het optimaal benutten van zonnewarmte en de energie van de zon en wind in het algemeen.

Verder maakt een passiefwoning optimaal gebruik van de zonnewarmte en het is ook de zon die een cruciale rol speelt bij het aanwenden van de vereiste, hernieuwbare energiebronnen. Dit kan ook de aardwarmte zijn of windenergie.


Passief Wand Houtskeletbouw
Foto: Dewaele


Nog meer dan bij de lage energiewoningen speelt de oriëntatie van het bouwperceel en een aangepaste architectuur een cruciale rol. Op sommige bouwpercelen is het per definitie niet mogelijk om de passiefhuis-standaard te bereiken.

De maximale energievraag voor een passiefwoning is beperkt tot 15kWh/m2 per jaar, vanaf deze waarde kan je passiefwoning pas in aanmerking komen voor het passiefhuis certificaat.



Isolatie en technieken


  • Vloer: ± 20 cm Isolatie
  • Buitenwanden: 30 à 40 cm Isolatie
  • Daken: ± 45 cm Isolatie
  • Buitenschrijnwerk: enkel gecertificeerd buitenschrijnwerk met driedubbel glas
  • Luchtdicht bouwen (aan te tonen met de blowerdoortest) en een aangepaste architectuur nodig
  • Warmtepomp, zonneboiler, fotovoltaïsche panelen
  • Eigen energieopwekking
  • Warmterecuperatie



Ventilatie
Een ventilatiesysteem type D (met warmte recuperatie) , of ook balansventilatie genaamd, is een absolute must.
Dit ventilatiesysteem wordt dan meestal uitgebreid met een aardwarmte of bodemwarmtewisselaar. Dit zorgt voor opgewarmde binnenlucht in de winter en koele buitenlucht in de zomer.



Meerprijs tov lage energiewoning
Moeilijk een meerprijs vast te stellen, maar hou toch zeker rekening met een minimum meerprijs van 20.000 Euro t.o.v. een lage energiewoning.
Hou er ook rekening mee dat je bij een passiefwoning over minder bewoonbare oppervlakte beschikt, omdat je door de dikkere buitenmuren al vlug zo’n 15 a 20 m_ zal moeten prijsgeven.

Premies
Voor een recente stand van zake omtrent subsidies en premies kijk op premiezoeker.be.

Neem zeker ook eens een kijkje op de site van het PassiefhuisPlatform.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners