Massief passief bouwen met baksteen

Massief passief bouwen met baksteen

Passief bouwen wordt traditioneel vereenzelvigd met houtskeletbouw maar Massief passief bouwen met baksteen is aan een forse inhaalbeweging bezig. Passief bouwen met keramische baksteen buitenmuren en binnenmuren zorgt voor een massieve stabiele woning met een zeer lange levensduur.

Een massief passief woning in baksteen zorgt ook voor extra bonuspunten voor je E peil omdat volgens de EPB regelgeving een zware / massieve constructie een beter voordeel krijgt dan lichte constructies.


Massief Passief Bouwen met Baksteen
Foto: Wienerberger
Massief Passief Bouwen met Baksteen
Foto: Wienerberger


Goede vochthuishouding
Na een droogtijd van 1 à 2 jaar beschikt een passief woning uit baksteen over een prima vochthuishouding. Een baksteen beschikt over het vermogen om vocht op te nemen en terug af te geven wanneer nodig. Ook is een keramisch baksteen uitstekend bestand tegen (tijdelijke) vochtproblemen zonder rotting tot gevolg te hebben.

Baksteen is van eigen bodem
Dat we in België graag met baksteen bouwen heeft ook te maken met het feit dat de grondstof klei in onze contreien ontgonnen wordt. De productie van baksteen vraagt wel enige CO2 input maar deze wordt dan ook weer ten dele bespaard omdat er geen transport (en dus ook CO2 uitstoot) vanuit het buitenland nodig is.

Thermische inertie van baksteen
De thermische eigenschappen van baksteen kunnen door hun thermische inertie uitstekend van pas komen in een passiefhuis woning. Door het warmte bufferend karakter van de baksteen kan de energiebehoefte tot 10% dalen t.o.v. andere materialen. De baksteen buffert warmte bij een teveel aan energie en geeft deze weer af wanneer nodig, wat een aangenaam warmtegevoel oplevert in de koude maanden en oververhitting voorkomt in de zomer. Door deze bufferwerking zullen temperatuurschommelingen minder bruusk zijn.


Massief Passief Bouwen met Baksteen
Foto: Wienerberger
Massief Passief Bouwen met Baksteen
Foto: Wienerberger


Akoestische eigenschappen
Door het massieve karakter van keramische baksteen zal hier ook een beter akoestisch comfort uit voortvloeien.
Maar ook dit massieve karakter kan voor nadelig contactgeluid overdracht zorgen, maar dit is op te lossen door rubberen strips om vloeren en wanden van elkaar los te koppelen en zo contactgeluid overdracht te voorkomen.

Baksteen is een ecologisch bouwmateriaal
Dat baksteen een ecologisch verantwoord bouwmateriaal is, en zo uitstekend past bij massief passief woningen, blijkt uit de erkenning die de firma Wienerberger kreeg van het Natureplus label uitgereikt door Vibe vzw. De Natureplus erkenning is een van de strengste in Europa en wordt uitgereikt op basis van emissies tijdens het productieproces, als de beoordeling van de gebuikte grond- en toeslagstoffen en het waterverbruik en dergelijke.
Alzo kan je dus met baksteen Bio ecologisch bouwen. Bovendien heeft baksteen uitstekende brandwerende eigenschappen.

Architecturale vrijheid en vertrouwen bij de aannemers
Architecten zijn zoals alle mensen gewoonte dieren, en het gebruik van de baksteen zit diep in de architecturale wortels. De baksteen leent zich ook tot architecturale vrijheden.
Ook bij aannemers zit het gebruik van truweel en baksteen diepgeworteld. Daardoor is er een ruime keuze bij het kiezen van een vakbekwame aannemer die de bouw van je massief passief woning in baksteen tot een goed einde kan brengen.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 16°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners