Energiezuinige Lage energiewoning

Energiezuinige Lage energiewoning

Een lage energiewoning vindt ook weer zijn oorsprong in de invoering van de EPB regelgeving. Lage energiewoningen zijn woningen die uitstekend geïsoleerd zijn in combinatie met een uitgekiend verwarmingssysteem/ koelingsysteem en een goed ventilatiesysteem. De standaard voor de huidige lage energiewoning wordt aangenomen op het maximum E peil van E60. Deze woningen zullen dus ook voldoen in 2014 als de E60 norm de standaard norm volgens de EPB regelgeving wordt.

Om van een lage energiewoning te spreken, en dus in aanmerking te komen voor premies en subsidies, mag het jaarlijkse energieverbruik slechts 30 kWh/m2 bedragen.


Lage Energie Wand Houtskeletbouw
Foto: Dewaele


Uit studies blijkt dat op dit moment de lage energiewoningen het economisch ideaal (inzake bouwbudget, energiebesparing, energieterugwinning t.o.v. de extra investeringen in isolatie, ventilatie, …) het best benadert. Men spreekt ook van ‘economisch optimum’ bij het bouwen van een lage energiewoning.

Om de E80 norm te halen kan je bij het concept van een lage energiewoning, niet langs het gegeven van compact bouwen en doordacht rekening houden met de oriëntatie van de woning, om de gratis zonnewarmte optimaal te kunnen benutten.


Lage Energiewoning
Lage Energiewoning
Foto: Arkana
Lage Energiewoning
Lage Energiewoning
Foto: Arkana


Isolatie en technieken


  • Vloer: 10 à 20 cm Isolatie
  • Buitenwanden: 10 à 20 cm Isolatie
  • Dak: ± 25 cm Isolatie
  • Beglazing: dubbel glas met max U waarde van 1.1 W/m_K
  • Dampopen wandopbouw voor natuurlijke vochthuishouding
  • Luchtdicht bouwen , te controleren met de blowertest
  • Hoogrendement verwarming, warmtepomp, zonneboiler, …



Ventilatie
In principe zou je het nog kunnen halen met ventilatiesystemen type A, B, en C , maar in de realiteit is een ventilatiesysteem type C+ of D een must bij lage energiewoningen.
Een doorgedreven balansventilatie type D met warmtewisselaar zal je de meeste broodnodige E punten opleveren.



Meerprijs t.o.v. een standaard woning
Een lage energiewoning met voorbeeld een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 200 m_ zal al gauw zo’n 8.000 Euro meer kosten.

Premies
Voor een recente stand van zake omtrent subsidies en premies kijk op Premiezoeker.be



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 16°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners