Compact bouwen en Compactheid van de woning

Compact bouwen

Door de intrede van de EPB regelgevingen de lage energiewoningen en passiefwoningen kan je niet meer om de term compact bouwen heen. De intrede van de term compact bouwen heeft zijn bestaansrede te danken aan de warmteverliezen van de woning die nog het meest via de buitenwanden verlopen. Met compact bouwen wil men eigenlijk zo weinig mogelijk buitenwanden gebruiken voor eenzelfde hoeveelheid nuttige leefoppervlakte.

Compact bouwen is zeker niet hetzelfde als klein bouwen. Een compact gebouw zal eenzelfde hoeveelheid nuttige ruimte gewoon zo compact mogelijk proberen in te pakken door middel van een beperkte oppervlakte aan buitenwanden. Bij compact bouwen zal men dus zoveel mogelijk uitkragingen , uitsprongen, verspringingen, … trachten te vermijden.


Compact Bouwen
Foto: Laatjebouwen.be


Compactheid
De compactheid van een woning wordt uitgedrukt door een cijfer dat bekomen wordt door de verhouding van het nuttige beschermd volume en de warmteverliesoppervlakte. Hoe hoger het cijfer van compactheid hoe beter. Het verschil in energieverbruik bij woningen met eenzelfde binnenvolume tussen een woning met hoge compactheid en een woning met lage compactheid kan oplopen tot 30%.

Ideale vorm voor compact bouwen
De ideale vorm om een compacte woning te bouwen is een bol, helaas is een bolle woning bouwen zeer moeilijk realiseerbaar ;-)
Praktisch het meest haalbaar en optimaal om compact te bouwen is een kubus vorm.

Beschermd Volume
De bepaling van de compactheid van de woning is afhankelijk van het beschermd volume. Alle ruimtes die in de woning dienen verwarmd te worden, worden aanzien als beschermd volume.
Belangrijk is ruimtes die tot het beschermd volume van de woning behoren , zo dicht mogelijk tegen elkaar te plaatsen.Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 8°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners