De bouwgrond

De Bouwgrond

Op deze plek zal een groot deel van het leven gesleten worden. De karakteristieken van het terrein zullen een sterke invloed hebben op het bouwconcept.


De Bouwgrond

Ligging

Over smaak valt niet te twisten: Temidden het groen tussen de koeien, middenin het bruisende van een metropool of een toffe verkaveling vol jonge gezinnen.
Wat de keuze ook is het praktische mag nooit uit het oog verloren worden:

  • Is er een bus- of een treinstation in de buurt?
  • Zijn er scholen in de buurt?
  • Is er mogelijkheid tot ontspanning, kinderopvang, winkels, ziekenhuizen in de buurt?
  • Heb je 2 of 3 wagens binnen het gezin, kunnen deze allen gestationeerd worden?

"Alles kan aan het huis veranderd worden behalve de ligging."

Concept

Ligging en grootte van een perceel hebben een onlosmakelijke impact op het concept of het project. Normalerwijze wordt het zuiden open en het noorden redelijk gesloten voorzien. Maar wat als het zuiden aan de straatzijde gelegen is, en je wil geen ramen tegen de straatkant. U ziet welke impact de oriëntatie heeft. Ook niveauverschillen of sterk hellende percelen hebben een grote impact op een bouwproject ook qua budget.
Wil je een woning met enkel een gelijkvloers niveau dient het perceel over een voldoende grote bebouwbare oppervlakte te beschikken, en ook een heel belangrijk punt is dat hierdoor de kostprijs van de woning per m_ stijgt.
Laat U voldoende informeren alvorens je een aankoop overweegt.

Plaatsen waar je voor info terecht kan:
De adviseur van de sleutel-op-de-deur aannemer kan beter de prijsconsequentie van een grond op de woning inschatten dan eender wie. De notaris kan je hier ook een objectieve visie op geven.

Voorschriften

Bouwplannen op een bepaald perceel, allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de stedenbouwkundige voorschriften. Wat is de maximum gevelbreedte, hoe hoog mag je bouwen, hoe ver moet je van de straat blijven, ... Een bekwame makelaar kan je in deze moeilijke materie flink bijstaan.

De verwerving van de grond (perceel).

Openbare verkoop
De grond wordt per opbod verkocht over één of meerdere zitdagen en soms kan er tot 15 dagen na de laatste zitdag een hoger bod binnenkomen dat minstens 10% hoger dient te liggen. Alvorens je naar een openbare verkoop gaat stel op voorhand een budget hiervoor op en zie dat je dit respecteert zodat je nadien niet voor voldongen feiten komt te staan. De bijkomende notariële kosten bij openbare verkoop liggen heel wat hoger dan bij een verkoop uit de hand (Voor een volledig overzicht zie rubriek De Notaris).

Verkoop uit de hand (Particulier)
Een verkoper die zijn eigendom zelf verkoopt. Er wordt dus een verkoopsovereenkomst rechtstreeks met deze verkoper afgesloten. Wat wel tot aanraden beveelt is het vergezellen van de verkoper bij de notaris om de verkoopsovereenkomst te tekenen!

Verkoop uit de hand (Met makelaar)
De verkoopsovereenkomst wordt hier opgemaakt door de makelaar en de koper, deze wordt nadien pas tegengetekend door de verkoper. Eenmaal deze overeenkomst ondertekend is verwittigd de makelaar de notaris zodat je bij hem samen met de verkoper en eventueel ook de makelaar, de verkoopakte kan gaan tekenen. Laat je in de verkoopsovereenkomst steeds een opschortende voorwaarden vermelden, bvb toekenning lening, bouwtoelating, bodemattest,... Bespreek dit alles zeer goed samen met je makelaar.



Gewestplan Vlaanderen

Neem je eens graag een kijkje in welke zone jouw toekomstige bouwgrond ligt? Volg volgende link : Gewestplan Vlaanderen



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 12°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners