Bouwen met verschillende onderaannemers

Bouwen met Onderaannemers

De onderaannemer speelt een cruciale rol in de sleutel op de deur bouw . Vele bouwfirma's specialiseren zich enkel in het optrekken van de ruwbouw en laten al de andere werkzaamheden uitvoeren door onderaannemers . Andere bouwfirma's laten alles door onderaannemers uitvoeren en sommige , veelal kleinere, bouwbedrijven werken woningen af van A tot Z maar deze bevinden zich meestal in het zeer exclusieve segment van de markt.
Laatjebouwen.be tracht u een zo kort en bondig mogelijk overzicht te geven over vooral de reglementering rond onderaannemers.


Bouwen met een onderaannemer

Terminologie

Om te kunnen spreken over een aannemer of een onderaannemer moeten we eerst een duidelijke terminologie gebruiken :

Opdrachtgever :
Iedereen die opdracht geeft werken uit te voeren of te laten uitvoeren. (veelal de bouwheer)
Aannemer :
Iedereen die zich ertoe verbindt om tegen een prijs voor een opdrachtgever (bouwheer) werken uit te voeren of te laten uitvoeren
Iedere onderaannemer ten overstaan van de na hem komende onderaannemers.
Onderaannemer :
Ieder die zich ertoe verbindt, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks, en welk stadium dan ook, tegen een prijs het aan de aannemer toevertrouwde werk of een gedeelte ervan uit te voeren of te laten uitvoeren of daartoe werknemers ter beschikking te stellen ( vb regiewerk).

Bovenal voordat de werken (die behoren tot het gebied van het paritair comité van het bouwbedrijf, voor de lijst met activiteiten die hieronder vallen zie www.socialsecurity.be) aanvang nemen, moet de aannemer op wie de opdrachtgever beroep heeft gedaan, tijdig melding doen van deze werken bij de rijksdienst voor sociale zekerheid ( RSZ) . Het is aan u als bouwheer om dit na te gaan of deze melding gebeurd is . De hoofdaannemer dient ook steeds zijn onderaannemers aan de sociale zekerheid te melden.

Heeft hoofd- of onderaannemer schulden bij RSZ ?

Belangrijk voor een bouwheer en/of hoofdaannemer is het nagaan of de aannemer waar je in zee mee wenst te gaan , schulden heeft bij de sociale zekerheid.
Dit geldt dus ook bij een bouwheer tov een sleutel op de deur aannemer.

Een belangrijke opmerking is wel dat de aannemer (=werkgever) ressorteert onder het toepassingsgebied van het koninklijk besluit van 16/12/1998 betreffende de registratie van aannemers of dat hij geïdentificeerd werd als aannemer of onderaannemer op een aangifte van werken zoals bepaald in de wet van 27/06/1969.
Dit heeft dus een belangrijk gevolg voor sleutel op de deur aannemers die werken als een soort coördinatiebureau en die je met al hun onderaannemers een apart contract laat tekenen. Let hiermee op want jij bent als bouwheer dus zelf verantwoordelijk dat deze aannemers geregistreerd zijn en geen schulden hebben bij de RSZ.
Voorzichtigheid met dergelijke firma's is geboden want wanneer één van de aannemers failliet gaat tijdens de werken kan dit het begin zijn van een lange lijdensweg.

Wanneer inhouding op factuur toepassen ?

(Er vanuit gaande dat registratie zoals vermeld in het koninklijk besluit van 16/12/1998 van toepassing is)

1. Voor de bouwheer -opdrachtgever tov de aannemer :
Inhouding is STEEDS verplicht wanneer de aannemer niet geregistreerd is op het ogenblik van de betaling van het geheel of gedeelte van de factuur.

2. Voor de aannemer of onderaannemer tov zijn onderaannemer :
De aannemer of onderaannemer is vrijgesteld van de verplichting tot inhouding indien de GEREGISTREERDE onderaannemer op het ogenblik van de betaling geen schuldenaar is bij de RSZ of bij een Fonds voor bestaanszekerheid.

Het is dus belangrijk te onthouden dat niet enkel diegene die werken uitvoert maar ook diegene die zich verbindt om werken te laten uivoeren de hoedanigheid van aannemer of van onder aannemer verkrijgt en dat elke onderaannemer, aannemer wordt ten opzichte van zijn eigen onderaannemer.

BESLUIT

Werk steeds met een "geregistreerde" aannemer !

Let op met sleutel op de deur firma's die enkel als coördinator optreden en waar je minimum 10 contracten dient te tekenen. Deze rekenen enkel op de coördinatie-fee en op commissies van de onderaannemers, en leggen alzo alle verantwoordelijkheden bij hun onderaannemers.

Ga na of je hoofdaannemer (Al dan niet sleutel op de deur) of onderaannemers (zowel in geval van coördinatieopdrachten of zelfbouwers) geen schulden hebben bij de RSZ en deze de werken gemeld hebben bij de RSZ.

Nog vragen ? Ga dan langs de website van de RSZ - www.socialsecurity.be


Bronnen : socialsecurity.be & laatjebouwen.be



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 8°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners