Het waterbed

Het Waterbed

Een waterbed, of ook wel watermatras genoemd, is in feite een grote (meestal gecompartimenteerde) zak bestaande uit vinyl gevuld met water waarvan de hoeveelheid die in de matras moet afhankelijk is van het lichaamsgewicht. Grootste voordeel van een waterbed is dan ook dat het zich zeer goed aanpast aan je eigen lichaamsvorm.



Waterbed
Foto: Laatjebouwen.be

Om te voorkomen dat bij een lek de vloer onder water zou lopen zijn de waterzakken van een waterbed voorzien van een veiligheidsvoering waarin lekkages kunnen opgevangen worden. Door een verwarmingselement als optie te nemen maak je het mogelijk om het bed bij koude dagen op een aangename temperatuur te brengen en te houden.

Softside of Hardside Waterbed

Bij een ‘Hardside’ waterbed wordt de vinyl zak wordt gewoon in een bedframe geplaatst. De hardside zak staat op zichzelf dankzij een rand uit een stevig materiaal.



Waterbed Hard Side
Foto: Laatjebouwen.be

Bij een ‘Softside’ waterbed zit er rond de waterzak een zachte polyetherrand die het in- en uitstappen, en het opmaken van het waterbed vergemakkelijkt.



Doorsnede Waterbed
Foto: Laatjebouwen.be

Stabilisatie

Om te voorkomen dat het water gaat deinen en je het gevoel zopu krijgen alsof je op een boot zou zitten wordt een waterbed gestabiliseerd.

Dit kan door middel van fibermatten, dit zijn fiberlagen die in de zak verwerkt worden die de golven in toom houden.

Het kan ook door middel van schotten, een gel of spiralen. De matras van een waterbed kan kan licht, half of volledig gestabiliseerd zijn, of zelfs niet gestabiliseerd. Deze stabilisatiegraad wordt ook wel eens in percentages uitgedrukt, een stabilisatie van 70 % is weinig, het maximum is 100 %.

Voor- en nadelen van een Waterbed

Voorstanders stellen dat het water zich perfect naar het lichaam zet en dit waarborgt een ideale drukverdeling zodat de bloedcirculatie nergens geremd wordt zodat men niet gaat woelen. Tegenstanders argumenteren echter dat 's nachts niet woelen ongezond is omdat de spieren zo verstijven.

Voorstanders zeggen ook dat het waterbed goed is voor de algemene gezondheid en zeker die van de rug want het zorgt voor een ideale drukverdeling van het lichaam. Tegenstanders zeggen echter dat een waterbed ongezond is omdat het zwaartepunt van ons lichaam te diep wegzakt en niet goed genoeg ondersteund wordt met als resultaat een uitgezakte houding. Dit is vooral een probleem voor mensen met overgewicht.

De temperatuur van het waterbed kan in de zomer lekker koel ingesteld worden en in de winter comfortabel warm, maar tegenstanders zeggen dat een combinatie van water en elektriciteit gevaarlijk is wat logisch klinkt.

Bij een traditionele matras dringt zweet in de matras en wordt het afgevoerd door de ventilatie van de matras, dit kan niet bij waterbed. Het zweet dringt in matrasbeschermer waardoor deze zeer regelmatig moet gewassen worden.

Een Pro is zeker dat waterbedden hun veerkracht niet verliezen in tegenstelling tot traditionele matrassen en liggen na enkele jaren nog altijd even goed als bij aanschaf.

Een nadeel is wel dat waterbedden niet verstelbaar zijn. Dit kan in beperkte mate opgevangen worden door gebruik te maken van een aquakussen waardoor je wel rechtop kan zitten in het waterbed om bvb. een boek te lezen.

Onderhoud

Het waterbed dient gevuld te worden met zuiver kraantjeswater en om de zes maanden moet een speciaal middel aan water toegevoegd worden dat verduren van de vinyl zak tegengaat en dat een rem zet tegen de vorming van algen en luchtbellen.



Doorsnede Waterbed
Foto: Laatjebouwen.be
Doorsnede Waterbed
Foto: Laatjebouwen.be

Gewicht

Waterbedden kunnen tot 1.000 kg wegen, deze belasting vormt in principe geen probleem als dat gewicht wordt overgedragen naar de vloer door goede gewichtsverdelers.

Wanneer je het waterbed op de verdieping wil plaatsen is er bij een traditionele gewapende betonplaat of bij welfsels normaal geen probleem, maar als je bijvoorbeeld een houtskeletwoning gaat bouwen moet je dit op voorhand doorgeven zodat er extra verstevigingen in de draagstructuur van de vloer kunnen gestoken worden.

Prijs waterbed

De prijs varieert sterk afhankelijk van de uitvoering, de opties die je wil nemen en de grootte. Softside-waterbedden zijn beschikbaar vanaf 1.500 euro. Deze prijs is dus alles inbegrepen, deze prijs moet je dan ook vergelijken met de prijs van een bedopbouw, matrasdrager en een matras.

Het elektriciteitsverbruik voor de verwarming kan oplopen tot zo’n 100 euro per jaar.


Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 20°C

Max. 21°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners