Schilderen en verven van Wanden en Muren

Schilderen van wanden

Verf is verkrijgbaar in zeer veel verschillende soorten en kwaliteiten. Informeer op voorhand naar de eigenschappen van de verschillende verfsoorten, ga hiervoor ten rade in een speciaalzaak als je er zelf niet goed uitgeraakt. Gebruik goed materieel om de verf aan te brengen en behandel het te verven oppervlak zeer grondig.



Sigma Coatings
Foto: Sigma Coatings
Sigma Coatings
Foto: Sigma Coatings

Verschillende verftypes

Solventverven
De verven zijn gemaakt op basis van solventen, dit zijn petroleumderivaten zoals thinner en white spirit. Solventverven hebben als grote voordeel dat ze nog steeds een grotere mechanische weerstand hebben en dus sterker zijn dan watergedragen verven.
Om je schildersmateriaal na het verven zuiver te maken moet je gebruik maken van solventen als thinner en white spirit, deze moet je ook gebruiken als je de verf wil aanlengen. Solventverven hebben een droogtijd van 24 uur alvorens ze overschilderbaar zijn.

Watergedragen verven
Een meer ecologisch verantwoord alternatief voor solventverven zijn de verven op basis van water, zoals latex-, vinyl- en acrylaatverven. Deze watergedragen verven verspreiden niet aalleen zo’n indringende geur, maar zijn ook niet-vergelend en drogen sneller dan solventverven.
Het schildersmateriaal kan je best poetsen met warm water.
Verven op waterbasis zijn al na 6 à 8 uur overschilderbaar maar enig nadeel is wel dat de mechanische weerstand nog niet zo groot is dan solventgedragen verven. De verfindustrie is onder milieudruk naarstig op zoek naar betere weerstanden voor watergedragen verven en tegenwoordig komen ze aardig in de buurt en worden zelf waarden boven solventverven bereikt.

Natuurverven
Natuurverven zijn volledig gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen en zijn dus een ecologisch verantwoord product, nog veel minder milieubelasten dan watergedragen verven. Sommige natuurverven verspreiden zelfs een aangename geur.
Natuurverven beschikken wel over een beperkte mechanische weerstand en de kleur dan wat verbleken naargelang de tijd verstrijkt.



Sigma Coatings
Foto: Sigma Coatings
Sigma Coatings
Foto: Sigma Coatings

Kleurkeuze

Hou er zeker rekening mee dat de kleur aangegeven op het deksel van de pot niet exact overeenkomt met de werkelijke kleur. Aangewezen is dat je je baseert op de kleurenkaart die je van je verfhandelaar kan krijgen, deze kleurenkaart geeft je zeker een beter idee van de werkelijke kleur. Hou steeds echter rekening dat een hele muur anders zal uitvallen dan een klein staalkaartje van de verf.

Tegenwoordig kan je een kleur laten samenstellen met de computer, hierbij geef je het NCS nummer (grote kleurenkeuze – NCS kleurenkaart kan je lenen bij je verfhandelaar) of het RAL nummer (beperkte kleurenkeuze). Ook kan je een kleur van een staal of meubel laten inscannen en de computer kan deze dan namaken, hou steeds rekening met een lichte afwijkende kleur.

Welke glans

Er zijn verschillende gradaties van glans, van hoogglanzend naar en mat. Dit zijn de twee uitersten met daartussen nog diverse mogelijkheden.

Hoogglans verf
Hoogglans verf is goed bestand tegen vuil en water, en is gemakkelijk afwasbaar. Nadeel is echter dat hoogglansverf oneffenheden extra accentueert, hierdoor moet de ondergrond zeer goed voorbereid worden alvorens de verf wordt aangebracht.
Hoogglansverf wordt vooral aangebracht op deuren, ramen en meubels, in mindere mate op muren.

Matte verf
Matte verf zal eerder oneffenheden camoufleren in plaats van ze te accentueren zoals hoogglansverf maar matte verf is minder bestand tegen vuil en is slecht afwasbaar.
Matte verf is interessant om het binnen aan te brengen op plafonds en niet echt geschikt voor buitengebruikt.

Matglans verf
Deze houdt het midden tussen hoogglans en matte verf en wordt zeer vaak toegepast op binnenwanden, dit wordt ook wel eens satijnglans verf genoemd.
Het heeft als voorname voordelen dat je geen nadelen hebt van zowel hoogglansverf als matte verf.
The best of both worlds dus.

Ondergrond

Je moet steeds rekening houden met het materiaal (ondergrond) waarop je de verf wil aanbrengen. Pleisterwerk, metaal, hout of steen vragen elk hun eigen verfsoort en al dan niet een voorbehandeling met een primer en/of grondlaag.

Een grondlaag of een primer dringt diep in het oppervlak of ook de poriën van het materiaal door en garandeert hierdoor een optimale hechting. De tussenlaag of voorlak is een goed dekkende laag die je best aanbrengt in een tint die de kleur van de eindlaag sterk benadert.




In samenwerking met - Lees meer over Afwerking van wanden



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners