Keukenplanning en ergonomie

Keukenplanning en Ergonomie

Het keukenontwerp is voor een groot deel afhankelijk van de grootte van het gezin en zijn gewoontes. Ook belangrijk is of je er gasten in wil ontvangen en er een ontmoetingsruimte van wil maken.

Is de keuken open, gesloten of is ze afsluitbaar middels een grote schuifdeur zodat ze op bepaalde momenten volledig opengesteld kan worden. Maak zeker ook een inventaris op van wat je allemaal wil opbergen in de keuken en wat in de berging. Je zal zien dat je in een keuken meer opbergt dan je op het eerste zicht zou denken. Een vaak gemaakte fout bij keuken is het gebrek aan opbergruimte.



Keukenplanning en Ergonomie
Foto: Dovy Keukens
Keukenplanning en Ergonomie
Foto: Dovy Keukens

Ergonomie

Wanneer je de keuken hebt vormgegeven rekening houdend met de verschillende types en zones, kan je de ergonomie en functionaliteit ervan verder gaan verfijnen.

De aandacht voor ergonomie is een absolute must zeker als je het volgende in je achterhoofd houdt:

  • De gemiddelde levensduur van een keuken is vijftien jaar en is het decor voor ongeveer vijftig handelingen per dag en zorgt dan ook voor het afleggen van lange afstanden als je alle zones niet goed ordent.
  • Gemiddeld 70 % van de mensen zijn geïrriteerd bij het dagelijks gebruik van de keuken door een gebrek aan opbergruimte, een onjuiste zonering en een gebrek aan werkbladruimte.

Neem dus voldoende tijd voor een degelijke keukenplanning, hiermee bespaar je op de belasting van je lichaam door het nodeloos heen en weer lopen te beperken en leer je optimaal gebruik maken van de beschikbare opbergruimte.

Hoogte werkblad

De hoogte van het werkblad moet aangepast zijn aan de lichaamslengte. De afstand tussen het werkblad en de elleboog bedraagt best 10 à 15 cm. Voor de gootsteen geldt dat je met je vingertoppen (met rechte rug) de bodem moet kunnen aanraken.

Zorg zeker voor een voldoende diep werkblad, hier kan je dan al je spullen kwijt om te koken en ook keukenapparaten kunnen dan deftig geplaatst worden. Het belangrijkste deel van het werkblad is de zone tussen de spoelbak(ken) en het fornuis, dit stuk werkblad moet minimaal 90 cm breed zijn.



Keukenplanning en Ergonomie
Foto: Dovy Keukens
Keukenplanning en Ergonomie
Foto: Dovy Keukens

Opbergruimte

Vermijd te hoge bovenkasten, zodat je geen trapje nodig hebt om waren uit het hoogste rek te nemen.

In de onderkasten zijn laden dikwijls interessanter dan deuren, zo heb je altijd dadelijk een goed overzicht op de inhoud en hoef je niet op je knieën gaan zitten om iets uit de kast te nemen.

Kleine details maken dikwijls een wereld van verschil en of je tevreden bent van je keuken of niet. Een keukenmeubel vervang je namelijk niet zomaar.

Oriëntatie van de keuken

Een keuken oriënteer je best niet aan de noordkant omdat je dan weinig kan genieten van de zonneschijn, de oriëntatie van de keuken kan je dus best op het zuiden richten.




In samenwerking met - Lees meer over De Keuken



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners