Keukenkasten en Keukenladen

Keukenkasten en Keukenladen

Materiaal keukenfronten

Hout
Bij houten kasten heb je de keuze uit verschillende houtsoorten met als meest gebruikte: eik, perelaar, kerselaar, mahonie, notelaar, esdoorn en beuk voor jeugdige keukens. Eik voor een traditionele keuken tot beuk voor een jonge en trendy keuken.
Het hout moet voorzien zijn van een degelijke behandeling zoals een vet- en zuurbestendige laklaag, je handelaar kan je hier zeker het nodige advies geven voor een juiste behandeling van het hout.
Naast de massieve fronten zijn er ook de fineerfronten, ze zijn aan mekaar gewaagd qua prijs en kwaliteit. Massieve fronten zijn niet altijd een garantie voor een hogere kwaliteit.



Keukenkasten - Verlichting
Foto: Delta Light
Keukenkasten - Verlichting
Foto: Delta Light

Fineerfronten
Fineerfronten bestaan uit een body van spaanderplaat of MDF-plaat waarop een fineerlaag van ongeveer 1mm op gekleefd is.
MDF is te verkiezen boven spaanderplaat qua stevigheid en zeker naar waterabsorbtie.

Kunststof fronten
Spaanderplaat of MDF-plaat met hierop een melamineplaat of laminaatfront (stratifié) aangebracht. Deze kasten zijn populair omdat ze goedkoop zijn.
Een laminaatfront heeft een hogere mechanische weerstand maar bij kasten is dit niet zo van belang dan bij werkbladen.

Gelakte fronten
Gelakte fronten worden ook wel hoogglans kasten genoemd. MDF of HDF zijn de enige ondergronden om bij gelakte fronten een goed kwalitatief resultaat te bekomen. Gelakte fronten zijn stevig door de MDF body en zijn bijna krasvrij en ongevoelig voor water. Als afwerking is er naast hoogglans ook matglans, satijnglas of een structuurlak, maar qua onderhoud scoort een hoogglans afwerking het best.



Keukenkasten
Foto: Electrolux
Keukenkasten
Foto: Electrolux

Foliefronten
Foliefronten zijn een goedkoper alternatief voor gelakte fronten. Er wordt een kunststoffolie naadloos op de fronten bevestigd. Let er zeker op dat er in de hoeken geen naden zichtbaar zijn. Als leek is het verschil tussen foliefronten en gelakte fronten bijna niet te zien. Foliefronten zijn zo goed als krasvrij maar als ze bekrast geraken zijn ze moeilijk bij te werken en zal je het steeds blijven zien.
De prijs van een foliefront is te vergelijken met laminaatfronten

Deurtypes

Roldeuren
Roldeuren zijn zowel horizontaal als verticaal toepasbaar en kan je in bijna elke stand laten openstaan.

Vouwdeuren
De deuren klappen naar boven open en zitten hierdoor niet meer in de weg wanneer bijvoorbeeld de vaatwasser leegmaakt en als je grote voorwerpen in of uit de kast wil halen. Ook hierbij heb je zowel horizontale als verticale uitvoeringen.

Glazen deuren
Al dan niet uitgerust met een achterliggende sfeerverlichting

Handgrepen
Deuren met grepen maken in trendy keukens meer en meer plaats voor semi-greeploze tot greeploze deuren. Bij klassieke keukens blijft een mooie handgreep nog steeds in.
Bij greeploze deuren wordt een aluminium richel achter de deur geplaatst waarmee er een grip wordt gecreëerd om de deur te openen.
Semi-greeploze deuren worden aan de boven- of onderzijde voorzien van een mooi afgewerkte uitsnede waardoor een grip wordt gecreëerd om de deuren te openen.



Keukenkasten
Foto: Dovy Keukens
Keukenkasten
Foto: Dovy Keukens

Let op de functionaliteit van de kasten en laden

Vermijd deuren in onderkasten en kies hier voor een lade
Onderkasten met deuren zijn niet handig omdat je je steeds moet bukken of op je knieën gaan zitten je moet ook steeds zaken die vooraan staan moet verzetten om zaken die achteraan staan er te kunnen uitnemen. Bovendien bieden onderkasten met deuren geen algemeen overzicht van de inhoud van de kast.
Dit probleem stelt zich niet bij voorraadladen, deze bieden een veel beter overzicht en hierbij kan je tot de helft meer opbergen.

Hoekkasten
Als je hoekkasten niet uitrust met een speciaal systeem en enkel gewone lades installeert worden de hoeken te weinig benut en zijn deze moeilijk bereikbaar. Vroeger werden hoekkasten uitgerust met carrousels waardoor je de inhoud van de kast naar je toe kan draaien.
Een alternatief zijn de volledig uittrekbare laden en voorraadladen die een nog hogere opbergcapaciteit hebben en over een betere bereikbaarheid beschikken.

Pottenlade
Kookpotten en bakpannen worden best onder het fornuis geplaatst in een brede pottenlade. In de pottenlade kan je dwarsrelingen plaatsen waarachter de deksels ordelijk kunnen weggeborgen worden.



Keukenkasten - Pottenlade
Foto: Van Marcke
Keukenkasten - Pottenlade
Foto: Van Marcke

Maak je keuken geruisloos

Vraag zeker ook naar een systeem om de kasten en laden geruisloos te openen en te sluiten. Er zijn verschillende systemen om dichtslaande kasten te voorkomen en deze remmen de kasten en laden af en trekken zich de laatste centimeters zelf geruisloos dicht.




In samenwerking met - Lees meer over De Keuken



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners