Elektrische apparaten in de keuken

Electrische Keukenapparaten

Een keuken is stelt niets voor zonder bijhorende elektrische huishoudapparaten.



Keukentoestellen
Foto: Electrolux

Op deze apparaten worden steeds innoverende maatregelen toegepast die het energieverbruik en de ergonomie ten goede komen, er zijn enkele opmerkelijke evoluties bij de keukentoestellen.

Koelkasten

Ook zijn de nieuwste generatie koelkasten uitgerust met een of meerdere 0 gradenvakken. Een systeem van koude luchtventilatie houdt de temperatuur in deze vakken net boven de 0° Celsius.



Koelkast
Foto: Electrolux
Koelkast
Foto: Electrolux

Je kan in deze vakken een verhoogde luchtvochtigheid creëren en zo bekom je een ideaal klimaat om groenten en fruit voor een langere tijd te bewaren. Als je de luchtvochtigheid in deze vakken op een minder hoog niveau brengt dan kan je hier ook uitstekend vlees en vis bewaren.

Dampkappen

Tegenwoordig worden meer wanddampkappen met randafzuiging toegepast in plaats van hangdampkappen. Bij deze wandafzuigkappen worden de dampen afgezogen via enkele spleten over het ganse oppervlak van de dampkap.
Dankzij het hoge afzuigdebiet dat wordt geproduceerd kunnen ze zowel zware dampen zoals frietvet, als ook lichte dampen zoals kookdampen afzuigen.



Dampkap
Foto: Electrolux
Dampkap
Foto: Electrolux

Vaatwassers

Bij vaatwasmachines wordt tegenwoordig meer en meer aandacht besteed aan een goede ergonomie van deze toestellen. Zo maken vele types vaatwassers geen gebruik van een neerklapbare deur maar van schuiflades, dit vergemakkelijkt het in- en uitladen van de vaatwasmachine aanzienlijk.



Vaatwasser
Foto: Electrolux
Vaatwasser
Foto: Electrolux

Elektrische Kookplaten

Dé elektrische kookplaat bestaat niet. We willen je er eerst op wijzen dat er veel keuze is op het vlak van elektrische kookplaten. Er bestaan diverse technieken waarbij kookpitten verhit worden met elektriciteit.



Kookplaat
Foto: Electrolux
Kookplaat
Foto: Electrolux

De klassieke elektrische kookplaat bevat een plaat of spiraal die met behulp van elektriciteit verwarmd wordt en hitte afgeeft aan een kookpot of pan. Deze uitvoering bevat doorgaans 4 kookpitten, al zijn er ook versies met 1, 2 of 5 kookpitten verkrijgbaar.



Kookplaat
Foto: Electrolux
Kookplaat
Foto: Electrolux

Tot de nieuwigheden behoren keramische en halogeenkookplaten. De werking van de eerste lijkt sterk op de klassieke elektrische kookplaat: een spiraal verwarmt de kookplaat, maar met dat verschil dat de kookplaat bestaat uit een dikke glasplaat waarbij de kookzones via lijnen aangegeven worden. De tweede is een keramische kookplaat waarbij een halogeenlamp of –element voor warmte zorgt.

Lijn 38-toestellen

Dit zijn compacte toestellen met een hoogte van 38 cm. Dit maakt het mogelijk om twee van zo’n toestellen kunnen geïntegreerd worden in bijna dezelfde ruimte die anders door één klassiek keukentoestel zou worden ingenomen.



Lijn 38 Keukentoestellen
Foto: Electrolux

Dit concept maakt het dus mogelijk toestellen compact in te bouwen en zo zou je voor een toestel meer kunnen opteren waarvan je toch geen grotere versie nodig hebt.



Lijn 38 Keukentoestellen
Foto: Electrolux

Energielabel

Door de aanwezigheid van de vele elektrische huishoudapparaten en keukentoestellen staat de keuken garant voor een hoge slokop van ons dagelijks elektriciteits- en energieverbruik. Het is dus bij uitstek ook de plaats om te besparen op je energiefactuur.



Energielabel keukentoestellen
Foto: Electrolux

Een besparing kan je realiseren door rekening te houden met het energieverbruik van de toestellen bij de aankoop ervan. Hiervoor moet je verder gaan op het energielabel die op de toestellen aangebracht zijn. Op basis van hun respectievelijk verbruik worden de toestellen (koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, …) ingedeeld in 7 verschillende klassen. Een toestel van de G-klasse heeft een hoog energieverbruik, de toestellen van de A-klasse zijn het meest zuinig.

Bij de A-klasse is er sinds maart 2004 voor de koelkasten en diepvriezers zelfs een nieuw energielabel in voege. De A-klasse is verder opgedeeld met drie bijkomende energie-subcategorieën, de nog strengere A+, A++ en A+++ klasse.
Een toestel met een A+ label verbruikt tot 25 % minder dan een koelkast of diepvriezer met een gewoon A-label, De A+++ klasse gaat tot 65% minder stroomverbruik. Ook voor wasmachines en droogkasten zijn deze klassen van toepassing.




In samenwerking met - Lees meer over De Keuken



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners