Binnendeuren

Binnendeuren

Soorten deuren

Gewone draaideur Draaideuren zijn de meest voorkomende deuren. Denk na over de plaatsing en positionering ervan want dit kan je heel wat gemak opleveren door ruimte te creëren en kijk ook uit dat ze niet tegen mekaar kunnen botsen. Let ook op met de draairichting, wat is de meest praktische richting om de deur te openen, aan welke zijde hang ik de scharnieren en waar plaats ik de lichtschakelaars om direct het licht in een kamer te kunnen aandoen.

Zwaaideuren
Zwaaideuren zorgen meestal voor een makkelijke toegang maar je moet er wel ruimte voor voorzien langs beide zijden van de deur. Deze deuren worden meestal gemonteerd met speciale scharnieren of vloerveer (in vloerpotten) waardoor ze zelfsluitend zijn.

Schuifdeuren
Schuifdeuren zorgen voor een ruimtebesparing doordat je geen rekening moet houden met het opendraaien. Bij schuifdeuren moet je bij de ruwbouw zeker rekening houden dat de deur in een open ruimte moet kunnen schuiven, de muur moet dus dubbel voorzien worden.
Je kan ook opteren voor een schuifdeur die op de wand in een kader schuift maar op deze plaats van de wand kan je dan wel geen kast plaatsen of dergerlijke. Bespaar in ieder geval niet op de kwaliteit van het ophangsysteem, dit kan je later anders heel wat breekwerk opleveren mocht je dit moeten vervangen.



Binnendeuren
Foto: Nordex
Binnendeuren
Foto: Nordex

Stijlen

Bij de stijl van de deuren is er vooral de moderne of klassieke stijl. Moderne deuren ogen meer exclusief en hier gebruikt men freeslijnen en glas in de deuren. Klassieke deuren zijn meestal massieve deuren met lijstjes op. De topper bij klassieke deuren zijn de massieve eiken deuren, alternatieven hiervoor zijn koto, sipo, lauan of esdoorn.



Binnendeuren
Foto: Nordex
Binnendeuren
Foto: Nordex

Houten deuren

De meest gebruikte deuren zijn houten deuren. Maar je hebt hierin nogal wat varianten en zeker qua prijs.

Verfdeuren
Meest gekozen type deur en ook de goedkoopste. Deze dient na plaatsing nog voorzien te worden van een laklaag. Er zijn verschillende soorten verfdeuren, meest gebruikte zijn de honingraatdeuren, met binnenin een honingraatstructuur uit dik karton en bekleed met hardboardplaten.

Gelakte deuren
Verschil met geverfde deuren is niet zo groot. Gelakte kleuren zijn veelal wit en beschikbaar met een krasvast oppervlak. Deze deuren worden meestal met bijpassende kozijnen geleverd.

Fineerdeuren
Weer geen zeer groot verschil met verfdeuren, wel duurder, maar op de bekledingsplaten wordt een dun laagje hout gekleefd, te vergelijken met fineerparket. Er zijn vlakke fineerdeuren, maar ook fineerdeuren met hierop geplaatste lijsten om massieve stijldeuren te imiteren. Fineerdeuren moeten niet geverfd worden maar wel vernissen.

CPL / gefolieerde deuren
Goedkopere variant dan de fineerdeuren. Op de deuren wordt een dunne folie aangebracht, een kleurenfolie of een folie met houtimitatie.

HPL of High Pressure Laminate deuren
Eigenlijk idem aan CPL deuren meer dan met een sterkere kunststoffolie. Deze zijn zeer krasvast en worden meer in de utiliteitsbouw gebruikt dan in de private woningbouw.

Glazen deuren

Glazen deuren zijn zeer stijlvol en komen dikwijls tot hun recht in moderne strakke interieurs. Glazen deuren hebben het grote voordeel dat ze extra daglicht in kunnen binnenbrengen.



Glazen Binnendeuren
Foto: Nordex
Glazen Binnendeuren
Foto: Nordex

Bij deuren in glas wordt er omwille van privacy redenen veelal gekozen voor deuren met een bepaald motief. Om dit motief op de beglazing aan te brengen zijn er verschillende procédés mogelijk.

  • Gezuurd of geëtst glas waarbij met behulp van een zuur een motief in het glas wordt aangebracht. Deze techniek geeft zeer goede resultaten maar is duur.
  • Zandstralen. Gezandstraald glas voelt ietwat ruwer aan en is daarom vatbaar voor sporen van vingers die niet altijd makkelijk weg te werken zijn.
  • Printen. Bij geprint glas wordt met behulp van een printer een tekening op het glas aangebracht. Geprint glas is gladder dan gezandstraald glas en daardoor minder vatbaar voor vlekken, en bovendien zijn deze makkelijk te verwijderen.

Metalen deuren

De basis van een metalen deur bestaat uit verzinkt staal om roestvorming te voorkomen waardoor de deuren ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Metalen deuren vragen weinig onderhoud en zijn krasvast, bij eventuele beschadigingen kunnen ze makkelijk hersteld of overschilderd worden. Metalen deuren kunnen aan vrijwel alle muurdiktes aangepast worden.

PVC deuren

PVC deuren worden niet vaak als binnendeur gebruikt maar wel als buitendeur. Bij PVC binnendeuren zijn de kleurmogelijkheden sterk geëvolueerd de jongste jaren.

Binnenvulling deuren

Een deur bestaat uit een kader met hierin een binnenvulling. De bekledingsplaat (MDF- of hardboard) wordt hierop gelijmd. Dan volgt een eindafwerking met verf, lak, vernis, fineer, folie… .

Soorten binnenvullingen:

  • Honingraat: Dik Karton aan weerszijden bekleed met een soort vezelplaat.
  • Tubespaandeuren: Spaanderplaat met luchtkanalen, zijn steviger.
  • Massieve spaanplaat: Houten spaanderplaat of vlasspaanplaat in verschillende densiteiten
  • Twee stalen of aluminium platen: Heeft goede inbraakwerende kwaliteiten. Te gebruiken als inkomdeur van een appartement. Goed bestand tegen kromtrekken en daarom goed te gebruiken tussen ruimtes met een andere temperatuur.

Omlijsting deuren

Stomp
Stompe deuren worden in België het meest toegepast. Het deurpaneel wordt in een rechte omkasting (kozijn) geplaatst waardoor er een speling open blijft tussen de deur en het kozijn.

Opdekdeur
Opdekdeuren worden vooral toegepast in onze buurlanden. De opening tussen het kozijn en de eigenlijke deur wordt door de deur zelf afgedicht, te vergelijken hoe dit gebeurt bij de meeste buitendeuren.

Zonder omlijsting
Dit is voor diegene die houden van een strak, clean uitzicht. Hier dient zeker op voorhand mee rekening gehouden worden want de dagkanten moeten dan ook meegepleisterd worden.

Maten binnendeur

Voor binnendeuren wordt er meestal met standaardmaten gewerkt. De smalste standaarddeuren zijn 53cm breed en vanaf dan heb je ze met 5cm opgaand tot en met 83 cm breed wat de meest gebruikte maat is. Er zijn ook deuren beschikbaar van 88 of 93 cm, maar hiervoor betaal je een meerprijs. Of je kan de deur volledig op maat laten maken.

De standaardhoogte van een deur schuift geleidelijk op van 2,015 m naar 2,115 m. Bij de ruwbouwmaten voor het metselen van de deuropening moet je rekening houden met een ruimte van 2,05 m, voor een deurbladhoogte van 2,015 m , en in de breedte moet je ongeveer 7 cm bijtellen bij de breedte van de deur. Let er wel op dat er voor bepaalde deursystemen kleinere toleranties zijn, vraag dit steeds na bij je leverancier.



Glazen Binnendeuren
Foto: Nordex
Glazen Binnendeuren
Foto: Nordex

Toebehoren

Scharnieren, handgrepen en klinken zijn er in diverse uitvoeringen en kleuren. Het aantal en de aard van de scharnieren moet bepaald worden in functie van het gewicht van de deur. Vraag bij de aankoop van de binnendeur na of de klink in de prijs begrepen is, wat meestal niet het geval is.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners