Behang en Behangpapier

Behang en Behangpapier

Muurbekleding bestaat in verschillende materialen en afwerkingen, papier is nog steeds een van de meest gebruikte materialen voor het behangen van wanden, vroeger was dit op basis van hout maar modern papier is niet houthoudend en zal daardoor ook minder snel verkleuren.

Behangpapier verliest tegenwoordig steeds meer terrein tegenover andere alternatieven zoals schilderen. Een wand herschilderen is nu eenmaal makkelijker dan opnieuw behangen. Maar er gaat niets boven de esthetische waarde van een mooi behangen wand en dit kan evenzeer in combinatie met geschilderde wanden en plafonds. In het behang zijn tegenwoordig zeel veel variaties in kleuren en motieven.



Behangpapier
Foto: Arte
Behangpapier
Foto: Arte

Behangpapier - Soorten papier

Bedrukt papier
Op basis van een drukprocédés zoals flexodruk, diepdruk en zeefdruk.

Gewafeld papier
Meestal met reliëfpatronen.

Veloursbehang
Fijne kunstvezels worden elektrostatisch al naargelang het patroon op het behangpapier aangebracht. Het papier voelt fluwelig aan.

Textielbehang
Is gemaakt van een natuurlijke of synthetische vezel, als drager fungeert papier of crêpepapier. Dit behangpapier is meestal goed afstripbaar maart is niet goedkoop.
Textielbehang zorgt voor een warm effect maar trekt vuil aan. Dit kan opgevangen worden door het behangpapier te behandelen met een waterafstotend middel.

Non-woven Behangpapier
Dit is een muurbekleding op basis van hoogwaardige cellulose, polyester en textielvezels. De vezels worden aan elkaar gebonden door een hechtingsmiddel. Non Woven muurbekleding is een ademend microporeus materiaal en is droog verwijderbaar.
Dit behangpapier is duurzamer dan behangpapier en bezit brede variatiemogelijkheden in zowel kleur, motief als uitzicht. De afwerking van Non Woven behangpapier kan gebeuren met verschillende materialen zoals textiel, vlas, hout, … of gewoon overschilderd worden.

Vinyl met drager van papier
Een bovenlaag van vinyl (pvc) wordt aangebracht op een drager van papier. Het vinyl kan in alle mogelijke vormen worden aangebracht. Zo kan men het vinyl aanbrengen als een korrel, zo krijgt het behangpapier het uitzicht van een steentapijt.
Door de verschillende materialen te combineren creëert men een stevige muurbekleding die men kan afwassen.

Vinyl met drager van non-woven (vliesbehang)
De bovenlaag van vinyl (pvc) wordt aangebracht op een stabiel non-woven vlies. Dit maakt de muurbekleding niet alleen ademend (microporeus), maar ook droog verwijderbaar. Door het toevoegen van de voordelen van pvc wordt het behangpapier ook zeer stevig en makkelijk afwasbaar.
De non-woven drager zorgt voor een makkelijke plaatsing van het behangpapier. Op dit vliesbehang kan je veel verschillende materialen aanbrengen als coating. Het vlies is dan de drager met als troeven maatvastheid, geen wateropname en dus geen blazen. Omdat het geen water opneemt is dit behang dus ook geschikt voor natte ruimtes.
Omdat het materiaal dat op het behangpapier wordt gecoat een reliëf creëert krijgt de bekleding een extra dimensie dan enkel het vlakke van de muur.

Hout
Hout kan gebruikt worden voor een wandbekleding met houten beplanking op een onderstructuur van latten en planken. Maar er is ook behangpapier uit hout, dit is vervaardigd uit een zeer dun laagje hout.
Het houten behang wordt verwerkt zoals klassiek behangpapier, maar biedt al voorname voordeel de warme uitstraling van een houten muurbekleding. Het kan dan ook op dezelfde manier als houten beplanking worden behandeld zoals oliën, boenen,… tot overschilderen.

Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is een kunststof behangpapier dat op de muur gelijmd wordt om dan nadien te overschilderen. Het is te verkrijgen in veel verschillende texturen.
Glasvezelbehang aanbrengen neemt echter meer tijd in beslag omdat je zowel moet behangen al het nadien te overschilderen. Maar dit geeft wel het voordeel dat je nadien makkelijk het behangpapier kan overschilderen in een andere kleur. Glaswezelbehang zal ook lichte krassen op de wand voorkomen.
Een nadeel is wel dat glasvezelbahang zeer moeilijk te verwijderen is, en als je het verwijdert zal je de muur zeker opnieuw moeten bepleisteren.

Digitaal gedrukte muurbekleding
Een foto of een bepaald motief worden gekozen en dit wordt in banen geprint op een vlies. Deze banen worden in een welbepaalde volgorde op de muur aangebracht en geven een mooi panoramisch effect.



Behangpapier
Foto: Arte
Behangpapier Arte
Foto: Arte

Zelf behangen

Hou zeker rekening met het snijverlies dat veroorzaakt wordt door het patroon van de verschillende banen die op mekaar moeten aansluiten. Koop zeker enkele rollen te veel die je nadien kan terugbrengen anders riskeer je het niet meer in vaarraad zijn van jouw behangpapier of kleurverschillen met bijbestelde rollen.

Zorg dat de patronen van aan mekaar sluitende banen mooi passen. Denk zeker ook na over de plaats waar je begint en zal eindigen met behangen, de patronen zullen op het einde wellicht niet overeenkomen. Laat het einde dus best uitkomen met een onopvallende hoek van de kamer of werk deze weg achter een kast of gordijn.

Foutjes bijwerken

Te weinig lijm aangebracht? Voeg dan lijm toe met een spuitje. Heb je blazen in het behangpapier? Doorprik deze dan met een naald en duw er de overtollige lijm of lucht uit.



Behangpapier Arte
Foto: Arte
Behangpapier Arte
Foto: Arte

Boorden

Boorden, of afboordingen, zijn te krijgen in verschillende formaten en met diverse designs.

Je kan hiermee een Lambriseringseffect creëren, dit is een afscheiding tussen twee verschillende soorten behangpapier, een benedenbehang tot op 1/3 van muur met hierboven een boord en dan een bovenbehang over 2/3 van de muur.

Je kan de boord ook aanbrengen net onder of op een 30-tal cm van het plafond.
Je kan de boord ook aanbrengen rond deuren en/of ramen en je kan er ook diverse vlakken mee creëren in een muur.



Neem ook eens een kijkje op Behangpapier-Info - Voor alle tips over behangen en behangpapier




In samenwerking met - Lees meer over Afwerking van wanden



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners