Badkamerkranen

Badkamerkranen

Het kraanhuis

Het kraanhuis is het binnenwerk van een kraan en staat voor de menging van het water in en voor het aan- of afsluiten van de kranen. De afdichting van het kraanhuis kan op verschillende manieren gebeuren:



Badkamerkranen
Foto: Grohe
Badkamerkranen
Foto: Grohe

Rubberen afdichting
De rubberen afdichting is het meest traditionele systeem, maar wordt tegenwoordig veel minder toegepast. Meer en meer wordt voor een afdichting door middel van keramische schijven geopteerd.

Keramische schijven
Keramische schijven schuiven over elkaar wanner men met de hendel van kraan beweegd en hiermee kan het debiet van het koude of warme water bepaald worden. Ze zijn accuraat en handig te bedienen omdat het draaisegment van de hendel groot is. Sommische keramische schijven worden extra beschermd door er een coating van diamant of een harde koolstoflaag op aan te brengen.

Bolkranen
In kraanhuis zit een inox kogel met halve of volledige boring (belangrijk voor het debiet). Het is een goed systeem met weinig kans op lekken of slijtage. De kraantjes worden ook balvalven genoemd en je buitenkraantje is meestal van dit type.



Badkamerkranen
Foto: Grohe
Badkamerkranen
Foto: Grohe

Soorten badkamerkranen

Twee aparte kranen
Peer uitzondering wordt dit nog gebruikt en hierbij worden twee aparte kranen met koud en warm water naast mekaar geplaatst. Wordt dikwijls in een rustiek of uiterst modern uitzicht toegepast.

Eengreepsmengkraan
Een eengreepsmengkraan is steeds op basis van keramische schijven. Met de hendel beweeg je de schijven in het kraanwerk over elkaar en op die manier wordt je debiet en temperatuur afgeregeld. De meeste badkamerkranen zijn van dit type.

Tweegreepsmengkraan
Twee kranen, een warmwater- en een koudwaterknop, die op één kraanhuis gemonteerd staan. De kranen zijn apart af te regelen en hierdoor bepaal je de temperatuur en het debiet van het water. Wordt minder gebruikt, ook weer bij retro of moderne kranen.

Thermostatische mengkaan
Een thermostatische mengkraan houdt de gekozen watertemperatuur constant door een continue mening van koud en warm water. Om de temperatuur constant te houden is de kraan uitgerust met een thermostatisch element, dit element reageert ook wanneer op een andere plaats in huis water wordt gebruikt en zal dan de hoeveelheid koud of warm water aanpassen om de temperatuur op peil te houden.
Thermostatische mengkranen zijn meestal uitgerust met een gradenverdeling waardoor de gewenste temperatuur veel sneller bereikt wordt dan bij een gewone tweegreepsmengkraan, er is dus sprake van een energiebesparing. Hierdoor wordt ook de veiligheid en het gebruiksgemak gewaarborgd. Dikwijls zijn de thermostatische kranen ook uitgerust met een knop die kinderen verhinderd op de temperatuur hoger dan 38°C in te stellen en alzo geen brandwonden te veroorzaken.
Thermostatische kranen worden vooral toegepast bij douches, niet zo vaak bij keukens of lavabo's.

Watersparende kranen
Een eerste type van waterbesparende kraan is er één met doorstroombegrenzer, deze kan het debiet verlagen maar op de momenten dat je meer water nodig hebt blijft het debiet beperkt. Andere waterbesparende kranen zijn uitgerust met een spaarstand. Deze kranen werken met twee standen, de spaarstand voor een laag debiet en een comfortstand voor een volledig debiet.



Badkamerkranen
Foto: Grohe
Badkamerkranen
Foto: Grohe

Leuke opties bij badkamerkranen

Een uittrekbare uitloop is interessant om je haar boven een lavabo te wassen of om een emmer te vullen.

En mousserende filter zorgt ervoor dat water schuimend en zachtjes uit kraan komt gelopen. Een sensorgestuurde kraan begint pas te lopen wanneer je je handen eronder plaatst. Waterbesparende kranen verbruiken minder water zonder datje moet inboeten aan comfort.

Cascadekranen worden gebruikt bij baden, het water stroomt er net als een waterval uit.




In samenwerking met - Lees meer over De Badkamer



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 18°C

Max. 16°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners