Het Bad

Het Bad

Het Bad is de laatste jaren fel geëvolueerd van enkel het gebruik voor een simpele wasbeurt naar een goede ergonomie om er er lang in goede omstandigheden te relaxen. Er is een groot aanbod van ovale baden op de markt die zich uitstekend lenen om tegen een wand of in een hoek te plaatsen, of om vrij in de ruimte te plaatsen.
Ga je graag met z’n tweeën in bad dan is een duobad een aanrader, het zijn baden met een aangepaste af- en overloop en betere ergonomie om het baden met twee aangenamer te maken.



Bad - Baden
Foto: Grohe
Bad - Baden
Foto: Grohe

Badkuipen

Het Standaardbad
Een standaardbad heeft een lengte van 150 à 180 cm en is 70 à 80 cm breed. Des te groter het bad des te meer water erin gaat en de hogere energiekost om het water op te warmen. Kijk na of je boiler aangepast is aan de grootte van je bad.

Een Combi-bad
Een combi bad is bedoeld voor een gecombineerd gebruik van bad om hier ook een douche in te kunnen nemen, het voetgedeelte is in feite een grote douchebak.
Het is een kruising tussen een standaardbad en een zitbad. Het voetgedeelte is breder en de wanden zijn steiler, op de randen ervan kunnen ook schermen geplaatst worden of tegen het plafond kan ook een gewoon douchegordijn geplaatst worden.

Het Zitbad
Wanneer je over een kleine badkamer beschikt is een zitbad een ideale plaatsbesparende oplossing, het zitbad wordt echter steeds minder toegepast omdat het weinig comfort biedt.

Ergonomische baden
Dit zijn baden waarvan de vorm perfect is aangepast is aan de vormen van het menselijk lichaam, het voetengedeelte ligt iets lager, er is doorgaans een welving aan de rugzijde, de hoofdsteunen zijn verhoogd en zo zijn er nog tal van aanpassingen mogelijk. Ook veiligheidsopties zoals ingebouwde handgrepen worden dikwijls voorzien bij ergonomische baden.

Opbouw

En bad wordt meestal ingebouwd binnen een opgemetselde rand tegen een wand of in een hoek van de badkamer, maar de huidige trend is dat steeds meer baden losstaand losstaand of centraal in de badkamer opgesteld worden.

Een andere trend is het inbouwen van een bad in de vloer zodat de bovenkant gelijk ligt met de vloer. Dit vraagt echter een speciale vloerconstructie wat de nodige kosten met zich meebrengt.

Belangrijk is ook de bereikbaarheid van de sifon en de afvoerpijp. Deze kunnen snel verstopt geraken (bvb. haren in de afloop) en om die situatie breekwerken te vermijden kan je best een deurtje of een afneembaar paneel installeren. Deze kan je dan mee betegelen zodat deze opening niet opvalt.



Bad - Baden
Foto: Grohe
Bad - Baden
Foto: Grohe

Materiaal

De meest gebruikte materialen zijn geëmailleerd plaatstaal en acryl. Er zijn echter ook andere materialen op de markt verkrijgbaar maar deze worden niet zo courant toegepast.

Geëmailleerd plaatstaal
Dit is het goedkoopste meest gebruikte materiaal, maar het gebruik van acrylbaden is aan een inhaalbeweging bezig. Geëmailleerde baden in plaatstaal zijn echter snel en eenvoudig te installeren omwille van de grotere stabiliteit. Er zijn ook geen hulpmiddelen nodig bij de installatie. Deze baden voelen in eerste instantie kouder aan maar omdat staal een goede geleider is wordt de temperatuur van het water snel aangenomen.

Acryl
Acrylbaden voelen warmer aan en deze zijn in de massa gekleurd, dit heeft als voordeel dat je bij beschadigingen geen kleurverschil ziet. Dit is eveneens ook het zwakke punt, acryl is veel minder krasbestendig.
Acryl was vroeger duurder dan metalen baden maar dit prijsverschil is sterk afgenomen. Acrylbaden zijn ook minder glad dan baden uit plaatstaal.

Badkranen

Badkranen moeten en grotere uitloop en dus debiet hebben zodat bad snel kan gevuld worden. De uitloop mag niet te ver over badrand laten uitsteken zodat het water langs de badhelling naar beneden kan stromen en dit zorgt voor minder lawaai.



Bad Grohe Ondus
Foto: Grohe
Bad Grohe Quadra
Foto: Grohe

Badkranen worden meestal gecombineerd met een douchesproeikop wat handig is om haren te spoelen en zo kan het bad ook gebruikt worden om een volwaardige douche te nemen.

Een badkraan is meestal een thermostatische kraan zodat je het bad kan laten vollopen op de gewenste temparatuur en dit biedt ook het voordeel dat je de juiste temperatuur kan instellen bij het nemen van een douche.

Afloop van het water

Vroeger en nu nog is er het zwarte stopje met bijhorende ketting maar dit maakt meer en meer plaats voor mooiere systemen alhoewel dit het goedkoopste is.
Tegenwoordig worden baden meestal uitgerust met een grote kop, die tevens dienst doet als overloop, die tegen de zijwand is gemonteerd waarmee de afloop kan afgedicht worden.




In samenwerking met - Lees meer over De Badkamer



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 18°C

Max. 16°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners