Vragen over zonneboiler

Vragen over de Zonneboiler

Komt mijn dak in aanmerking voor plaatsen van collectoren ?
De vlakke plaat collectoren kunnen bijna op elke dakbedekking geplaatst worden. De dakbedekking blijft behouden of wordt weggenomen om de zonne-collectoren in te bouwen. Er zijn twee dakdoorvoeren nodig om de leidingen van de panelen naar binnen tot aan de boiler te brengen. In specifieke gevallen kunnen de leidingen ook langs de gevel naar binnen gebracht worden.
Bij een plat dak wordt een aluminium frame op het dak geplaatst waarop de vlakke plaat collectoren worden bevestigd. Ook hier moeten de leidingen door het dak of de gevel naar de boiler geleid worden.



Grootte van een installatie ?
De grootte van een installatie hangt vooral af van het sanitair warm water verbruik. Dus ook afhankelijk van de samenstelling van het gezin.
Gezin van 1 tot 2 personen - 3 modules, boiler van 200 liter
Gezin van 3 tot 4 personen - 4 modules, boiler van 200 liter
Gezin van 4 tot 5 personen - 4 à 6 modules, boiler van 300 liter
Indien men de zonne-collectoren ook wenst te gebruiken voor de centrale verwarming dan plaatst men best 8 of meer modules. Lage temperatuur vloerverwarming leent zich ideaal om gebruik te maken van de warmte van de zonne-collectoren. Een bestaande installatie kan dikwijls makkelijk aangepast worden door deze aan te koppelen op de zonneboiler en door het gebruik van een extra warmtewisselaar.



Opbrengst vlakke plaat zonne-collectoren ?
De opbrengst van een installatie hangt van diverse factoren af. (collectoroppervlak, grootte v/d boiler, warm water verbruik, ... ) Gemiddeld genomen gaat men uit van een jaaropbrengst van 420 kWh/m_.
Contradictorisch met het zuinig omgaan met water, maar des te hoger het warm water verbruik, hoe hoger de opbrengst. Om toch zoveel mogelijk warm water van de zonneboiler te benutten is een koppeling met een was- en/of afwasmachine een geschikte oplossing.



En wat als de zon niet schijnt ?
In België is er niet voldoende zonlicht en zonnewarmte beschikbaar om het hele jaar door voldoende warm water te hebben via de zonneboiler. Er is dus steeds een naverwarming nodig.
Dit kan op diverse manieren: een modulerend doorstoomtoestel, gebruik van de bestaande boiler als naverwarming na de zonneboiler (mono-boiler), of het bovenste gedeelte van de zonneboiler zelf naverwarmen (duo-boiler).



Installatiekost ?
Zelfbouwpakket vanaf € 3.000,-
Geleverde en geplaatst vanaf € 4.500,-
Voor meer info, vraag raad aan een installateur.



Wat met storm en hagel ?
Vlakke plaatcollectoren kunnen wel wat verdragen, zelfs vacuüm-collectoren zijn bestand tegen hagelbollen van 2 cm. Een bolle vorm is sterker dan een plat vlak.
Het is wel aan te raden om de zonne-collectoren mee op te nemen in de brandverzekeringspolis. Vraag raad aan Uw verzekeringsmakelaar.


Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners