De Energieaudit

De Energieaudit



Hoe zuinig is 'mijn' woning ??



Wat is een energieaudit

De energieaudit is een analyse van het volledige energiehuishouden en hierbij worden ook de grote energievreters opgespoord. Voornaamste doel van de energieaudit is het nagaan hoe het totale energieverbruik van jouw gezin en woning kan dalen.
Het volledige energieverbruik krijgt bij de energieaudit een doorlichting, inclusief de elektrische toestellen, de isolatie van de woning, het verwarmingssysteem, gebruik van een zonneboiler en/of fotovoltaïsche panelen ….
Optioneel kan je ook de ventilatiebehoeften voor jouw woning laten nagaan en in kaart laten brengen om alzo te bekijken hoe het comfort tijdens de zomermaanden kan verhoogd worden en je een beter binnenklimaat verkrijgt met zo min mogelijk extra energieverbruik.



Energie advies
Foto: Laatjebouwen.be

Wie voert de energieaudit uit ?

Door het Vlaamse Gewest is een erkenningsregeling uitgewerkt voor energiedeskundigen voor woningen. Zo tracht de overheid zekerheid en betrouwbaarheid te verschaffen omtrent het geleverde advies.
In Vlaanderen zijn er ruim 500 erkende deskundigen voor het uitvoeren van een energieaudit. Een lijst met alle erkende deskundigen kan geraadpleegd worden op www.energiesparen.be.
Een erkend deskundige wordt verplicht een speciaal ontworpen softwarepakket te gebruiken om energieaudits in eengezinswoningen uit te voeren.
Deze computertoepassing moet op langere termijn nog verder worden verfijnd om ook energieaudits te kunnen uitvoeren voor appartemeneten.
Zaken die je zeker bij de hand moet hebben indien je beroep doet op een energieauditeur:
- Recente facturen en/of verbruiksgegevens van gas, stookolie, elektriciteit
- Technische informatie van ingrepen die reeds zijn uitgevoerd op energievlak (gegevens dak- en muurisolatie, gegevens stookketel, gegevens zonneboiler, …)
- Een grondplan en gevelplan van je woning met duidelijke afmetingen.

Waarom een energieaudit laten uitvoeren

Grote energiebesparingen zijn mogelijk als de voorgestelde maatregelen kunnen worden uitgevoerd (Indien de investering natuurlijk financieel haalbaar is). Er wordt ook technische informatie aangeleverd over hoe deze voorgestelde maatregelen correct kunnen worden uitgevoerd. Het geeft een inzicht in de voornaamste energiestromen in je woning en dit kan je leren rationeler om te gaan met het energieverbruik.
Je kan bijna de helft van het bedrag van de kosten voor de energieaudit terugvorderen door een tussenkomst van 40% in de kosten van de factuur (zie 'fiscale aftrek' hieronder)

Het energierapport

Het energierapport geeft een overzicht van de mogelijke verbeteringen bij :
de muren; dak en vensters; verwarmingsinstallatie; warmwaterproductie; energieverslindende huishoudtoestellen, ...
In optie : Een toelichting bij ventilatie (binnenluchtkwaliteit) en zomercomfort.
Het bevat ook een fiscaal attest dat je nodig hebt om gebruik te maken van de fiscale aftrek



Energie rapport
Foto: Laatjebouwen.be

Word zelf je eigen energie-adviseur

Op de website Bouwwijzer.be kan je op een eenvouwdige manier zelf een kleine energieaudit uitvoeren. Via deze energie-audit kan je op 30 minuten nagaan hoe je jouw woning duurzamer kan maken.
Volgende zaken komen aan bod: Isolatie en verwarming ; Ventilatie ; Verlichting ; Watergebruik ; Energiezuinige huishoudelijke toestellen.
Wil je je jaarverbruik vergelijken met gemiddelde waarden, neem dan zeker je jaarafrekening voor water, elektriciteit en gas bij de hand. En kijk ook na of de jaarrekening op een volledig jaar slaat en niet op een deelperiode met een schatting.

Doe de test: Bouwwijzer.be



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 12°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners