Bouwen met Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw

Bouwen met Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw

Het bouwen met metaalskeletbouw is komen overgewaaid uit de Amerikaanse appartementsbouw, en wordt vandaag de dag courant gebruikt voor industriële bouwprojecten. De staalskeletbouw leent zich uitstekend tot specifieke architecturale domeinen zoals de moderne, minimalistische architectuur.

Bij staalsleletbouw wordt de ganse constructie gedragen door het metalen skelet, de muren ertegen geplaatst worden hebben geen dragende functie en kunnen dan ook uit lichte materialen zoals cellenbeton bestaan maar ook een afwerking met betonnen platen is mogelijk. Creatievere afwerkingen zoals hout, sandwichpanelen, zink … behoren zeker tot de mogelijkheden.


Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw
Foto: Laatjebouwen.be
Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw
Foto: Laatjebouwen.be


Plaatsing van metaalskeletbouw
De fundering voor een metaalskeletbouw is net zoals voor een traditionele woning een betonnen vloerplaat of een traditionele fundering genre kruipruimte in betonblokken of betonnen kelder.
De metalen profielen van de staalskeletbouw worden op de fundering geassembleerd en samen verticale wanden en de isolatie vormen die het skelet van de woning.

Voordelen van staalskeletbouw / metaalskeletbouw

  • Snelle bouwmethode. Een metaalskeletbouw staat, exclusief de funderingswerken, winddicht op amper één week.
  • Bouwen met staalskeletbouw kan perfect worden gecombineerd met klassieke bouwmaterialen zoals een klassieke gevelsteen aan de buitenzijde.
  • Een stevige metaalconstructie van de woning.
  • Flexibele bouwmethode. Dit kan van pas komen als je later vlot wil verbouwen en of renoveren. Muren kunnen zonder veel problemen weggenomen worden omdat het metaalskelet voor de dragende structuur zorgt.
  • Een staalskeletbouw is doorgaans goedkopen dan het bouwen van een traditionele woning.
  • Een staalskeletbouw wordt meetal gecombineerd met sleutel op de deur, waardoor je zorgeloos kan bouwen. wat dan weer een nadeel is voor de metaalskeletbouw van de zelfbouwer.


Voordelen en Nadelen van Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw
Foto: Laatjebouwen.be
Voordelen en Nadelen van Staalskeletbouw en Metaalskeletbouw
Foto: Alfabouw


Nadelen van staalskeletbouw / metaalskeletbouw

  • Metaalskeletbouw is zeer specifiek en weinig architecten hebben hier ervaring mee zodat je automatisch gaat moeten aankloppen bij metaalskeletbouw firma’s die sleutel op de deur woningen bouwen.
  • Het metalen skelet blijft zichtbaar aan de binnenzijde vabn de woning, daarom gaat het hier meestal om een strakke architectuur anders moet je het skelet gaan omkasten.
  • Risico op koudebruggen bij metaalskeletbouw, het vraagt de nodige expertise van de architect en aannemer om dit met de juiste ingrepen te voorkomen.

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 23°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners