Passief bouwen met beton

Passief bouwen met beton

Algemeen wordt aangenomen dat passief bouwen automatisch is gekoppeld aan houtskeletbouw maar passief bouwen met beton heeft enkele voorname troeven in handen.

Bij passiefwoningen in houtskeletbouw mag men zich geen fouten permitteren, door bv. in de zomer een raam te laten open staan, hierdoor zit warmte binnen die je nog maar moeilijk buiten krijgt. Bij passief woningen in beton ben je vrijer in doen en laten. Een foutje kan opgevangen worden door de massieve constructie van een passiefwoning in beton, de sleutel voor dit comfort is de thermische inertie van beton.


arch. Annekatrien Verdickt
foto: Jasmine Van Hevel
arch. Raf Van Hulle
foto: André Nullens


Thermische inertie zorgt voor comfort
De thermische inertie van beton (ook thermische massa genaamd) is zeer hoog en zorgt voor een buffer om temperatuurschommelingen op te vangen. Wanden, vloeren en plafonds in beton bufferen thermische energie (thermische inertie) en bezitten zo het grote vermogen om dit af te geven, of verder op te nemen, op momenten dat het nodig is. Dit is een zeer belangrijk voordeel van passiefhuizen / passiefwoningen in beton, en zorgen zo voor een zo constant mogelijke temperatuur en een aangenaam binnenklimaat.
Passiefhuizen met een houtskeletbouw constructie als basis hebben deze eigenschap van bufferend vermogen niet, en door het missen van deze thermische inertie, kan in de zomer de warmte binnen geraken die door de hoge hoeveelheid isolatie niet meer naar buiten kan, met als resultaat dat de woning gaat oververhitten.


Foto: Global Construct / Passive Logic


Duurzaamheid van beton
Beton is een duurzaam materiaal en wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen die in eigen land worden ontgonnen (grind, zand, water en cement).
Beton is voor 100% recycleerbaar en kan wat vocht verdragen zonder dat het gaat rotten. Ook is beton volledig onbrandbaar en zo goed als onderhoudsvrij.

Energiebesparing met beton
De hoge thermische inertie van beton in combinatie met een doorgedreven isolatie zal je energieverbruik gevoelig doen dalen. Ga je dit combineren met een optimale luchtdichtheid, een compact bouwconcept en een zuidelijke oriëntatie van de woning, dan zal dit je aardig helpen om de passiefhuis norm te halen van een maximaal energieverbruik van 15 kWh/m_.


Foto: Global Construct / Passive Logic


Beton is rendabel
Met het oog op de toekomst waarin woningen aan nog strengere energienormen zullen moeten voldoen staat een passiefhuis / passiefwoning in beton garant voor een aanzienlijke meerwaarde in geval van doorverkoop van de woning.


Neem ook een een kijkje op de site van Febelcem.be - De Federatie van de Belgische Cementnijverheid.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 13°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners