Natuurlijke (bio-ecologische) Isolatiematerialen

Natuurlijke bio-ecologische Isolatiematerialen

Bij natuurlijke isolatiematerialen staat het ecologisch oogpunt voorop. Bouw je een bio ecologische passiefwoning dan kan je alvast niet om de natuurlijke isolatie materialen heen.

Natuurlijke isolatiematerialen vertrekken vanuit milieuvriendelijke basisgrondstoffen en zijn bovendien voor bijna 100% recycleerbaar om de milieu impact zo beperkt mogelijk te houden.

Een greep uit het aanbod van natuurlijke isolatiematerialen:Cellulose
Cellulose isolatie is opgebouwd uit cellulosevezels en deze zijn afkomstig van oud papier, papiervlokken als het ware. Het isolerend vermogen van cellulose is te vergelijken met minerale wol.

Cellulose is een dampopen isolatiemateriaal, het kan vocht opnemen en terug afgeven wat goed is voor een gezond binnenklimaat.

Meest bekende fabrikant van cellulose isolatie is de firma Isofloc.Vlas
Vlasisolatie is afkomstig van plantaardige oorsprong en het gewas heeft een korte groeifase wat ook weer neerkomt op een goede CO2 uitstoot van het materiaal.

Het isolerend vermogen van Vlas is net als Cellulose te vergelijken met minerale wol.
Vlas isolatie is net als cellulose ook ideaal voor zijn vochtregulerend karakter.Houtvezelisolatie
Houtvezelplaten isolatie is bij uitstek een bio ecologisch isolatiemateriaal omdat het afkomstig is van grondstoffen die weer opnieuw kunnen groeien. Bindmiddel van deze houtvezelplaten is lignine, een houteigen stof.

Voorbeelden van houtvezelplaten fabrikanten zijn Pavatex en Homatherm.Kurk
Kurkisolatie is net als houtvezel isolatie afkomstig van bomen, namelijk de kurkeik.Vermiculiet
Vermiculiet is een zeer specifiek isolatiemateriaal. Het kan dienen om te vermengen onder de chape en omdat het een hoge brandweerstand heeft, kan vermiculiet dienen om ruimtes naast een schoorsteenpijp of andere warme ruimtes op te vullen.

Vermiculiet is een mineraal materiaal in korrelvorm. Het zijn geëxpandeerde schilfertjes met een zeer hoog isolerend vermogen.

Vermiculiet is ook niet toxisch en heeft een zeer laag soortelijk gewicht (± 380 kg/m3) wat het geschikt maakt als licht opvulmateriaal.Andere natuurlijke isolatiematerialen
Andere natuurlijke isolatiematerialen zijn Schelpen, Riet, Schapenwol, Hennepwol, Perliet, …Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners