Nadelen houtskeletbouw

Nadelen van bouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw heeft een beduidend aantal voordelen maar er zijn ook toch enkele nadelen aan deze bouwtechniek. Het is een afwegen van alle voordelen en nadelen om de stap te zetten naar houtskeletbouw.


Nadelen Houtskeletbouw
Foto: Ecohuis
Nadelen Houtskeletbouw
Foto: Isover


Voornaamste nadelen van Houtskeletbouw

  • Een woning in houtskeletbouw is licht en bezit daarom weinig massa, hetgeen een beperkte warmteopslagcapaciteit (of thermische inertie) met zich meebrengt. Dit heeft als gevolg dat de woning sneller zal opwarmen in de zomer, dit kan opgelost worden met aangepaste zonwering en ventilatie.
  • Ook door de lichtheid van de constructie kan het gebrek aan akoestische isolatie in de woning hinderlijk zijn.
  • Een nadeel is dat sommige verzekeringen een houtskeletbouw als extra brandgevaarlijk gaan beschouwen, terwijl andere verzekeringen hun polis net lichter inschatten voor een houtskeletbouw. Brandvertragende maatregelen is sowieso de afwerking met gipskartonplaten waarmee de muren van een houtskeletwoning aan de binnenzijde worden afgewerkt.
  • Er dient met voldoende kennis van zaken de nodige vochtweringen aangebracht te worden. Vocht is de voornaamste vijand van een woning in houtskeletbouw en vochtweringen en vochtslabben dienen met het nodige vakmanschap aangebracht te worden.
  • Inwendige condensatie is te mijden bij een houtsheletbouw woning, om dit te vermijden moet er een dampscherm aan de binnenzijde van de isolatie geplaatst worden. Anders kan inwendige condensatie schimmelvorming in de hand werken.

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 28°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners