Bouwen met Houtmassiefbouw en Massieve Houtbouw

Bouwen met Houtmassiefbouw en Massieve Houtbouw

Van groot belang bij houtmassiefbouw is het vochtgehalte van het gebruikte hout, dit om grote zettingen in de constructie te voorkomen. Daatom moet het gebruikte hout van massieve houtbouw woningen voldoende droog zijn.
Om het zetten van de massieve houtconstructie te voorkomen wordt aangeraden van met hout te werken dat een maximaal vochtgehalte van 12% heeft. Hoerdoor blijft de krimp minimaal in de houtbouw ten opzichte van starre elementen als kolommen, trappen, ramen en dergelijke. Is het vochtgehalte hoder dan moeten er zettingsruimten voorzien worden in de houtbouw constructie.


Massieve Houtbouw
Foto: De Backer
Massieve Houtbouw
Foto: IBC


Types van wanden bij Massieve Houtbouw
Voor een (massieve) houtbouwconstructie wordt net als bij een traditionele bouw en een houtskeletbouw de funderingen, kelder of kruipruimte uitgevoerd in metselwerk in betonblokken of beton. De dragende constructie van de houtbouw zal uiteraard bestaan uit hout.
De muren van de houtbouw zijn opgebouwd uit massieve geschaafde belken die voorzien zijn van tand en groef en zo op elkaar gestapeld worden. Bij kruisingen van muren worden deze massieve balken verbonden met diverse vebindingssystemen zoal stalen verstijvingsprofielen voor een maximale stabiliteit, ook bij muren langer dan 3m in een houtbouw zal men gebruik maken van deze stalen verstijvingsprofielen. Dragende muurelementen zij doorgaans tussen de 56mm en 90mm dik al naargelang de belasting van de houtbouw.

De afwerking van het buitenspouwblad kan gebeuren met traditioneel metselwerk, beplanking type sidings, of je kunt de houtbouw uitvoeren met een dubbele houten wand om een type Canadese chalet te bekomen. Nadeel van een houtbouw met dubbele houten wand is dat dit een grote hoeveelheid aan hout vraagt en dus ook aanzienlijk duurder zal zijn, ook zullen de Belgische weersinvloeden hier harder kunnen op inspelen. De Spouw van een houtbouwconstructie zal steeds voorzien worden van een dampdoorlatend scherm en de nodige isolatie. Een waterdichte folie onderaan de houtbouw zal de muurconstructie beschermen s tegen water en opstijgend vocht.


Houtmassiefbouw
Foto: De Backer
Houtmassiefbouw
Foto: De Backer


Dak en tussenvloeren van de houtbouw
De tussenvloer van een houtmassiefbouw zal net zoals bij een houtskeletbouw bestaan uit een houten roostering van balken of I-liggers. Deze tussenvloeren worden opgevuld met isolatie en langs de onderzijde meestal afgewerkt met gipskartonplaten. Bovenaan de roostering van de tussenvloer wordt best een zwevende dekvloer geplaatst voor een betere akoestische isolatie.

De dakconstructie bij een houtbouw bestaat net zoals bij een traditionele woning uit houten spanten of uit een gordingendak. Bij platte daken gaat men bij voorkeur naar een warm plat dak.

Massieve houtbouw en sleutel op de deur
Net zoals bij houtskeletbouw zal een houtbouw of houtmassiefbouw zich uitermate lenen om samen te werken met een sleutel op de deur bouwfirma.
Bij een houtbouw is er enorm veel expertise en vakmanschap nodig en deze vindt men bij firma’s gespecialiseerd in massieve houtbouw sleutel op de deur woningen.






Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 13°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners