Woningpas deelbaar met het grote publiek.

Woning verkopen of verhuren? Vanaf nu kan je de woningpas delen met het grote publiek.

    

Woningpas, het digitaal paspoort van uw woning, kunt u voortaan ook publiek delen. Zo zijn toekomstige kopers en huurders beter geïnformeerd over de toestand van hun nieuwe woning en hoeft u als eigenaar niet alle informatie over uw woning bij elkaar te zoeken. Deze nieuwe functionaliteit verhoogt het gebruiksgemak van woningpas.

Waarom is uw woningpas delen zo handig?

Sinds 2020 is het reeds mogelijk om als eigenaar uw woningpas te delen met derden. Nieuw is dat u voortaan ook uw woningpas kunt openstellen voor iedereen. Dit heet publiek delen. In één actie kunt u officiële overheidsdata, officiële overheidsattesten en eigen renovatiewerken die u zelf toevoegde aan uw woningpas delen met eenieder die er interesse in heeft. U maakt in dat geval een publieke link aan die u kunt delen met geïnteresseerde kandidaat kopers of -huurders. Deze publieke link kunt u bijvoorbeeld toevoegen aan een zoekertje op een immosite om ook via dat kanaal alle interessante informatie over de woning over te brengen. De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen. Dat is een win-win situatie. Als eigenaar hoeft u niet alle informatie bij elkaar te zoeken en voor geïnteresseerde kandidaat koper of -huurder staat alle nodige en officiële informatie netjes gecentraliseerd. Eveneens als u verbouwingswerken plant en u advies wenst van een energiedeskundige of architect, kunt u uw woningpas delen met deze experts zodat zij een idee krijgen van de toestand van uw woning.  De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt voor tijdswinst en efficiëntie tijdens het verkoop- of verhuurproces. Het vereenvoudigt ook de administratieve rompslomp dat tijdens een renovatie wel eens de kop op steekt.


Wat met de privacy?

De Vlaamse overheid beheert woningpas. De informatie is betrouwbaar, veilig en wordt met respect voor uw privacy behandeld. Als eigenaar bent u de enige die op elk moment toegang heeft tot de informatie over uw woning. U beslist zelf of u tijdelijk toegang wil verlenen aan derden, wanneer u uw woningpas publiek wilt delen, met wie u uw woningpas deelt en voor hoe lang. Hiervoor maakt u als eigenaar een éénmalige activatiecode aan die u deelt met de persoon aan wie u toegang wilt verlenen (delen met anderen) of maakt u een openbare link om uw woningpas publiek te delen. U kunt de toelating altijd verlengen of stopzetten. Verder kunt u in uw woningpas  raadplegen wie toegang heeft en kunt u de publieke linken beheren.

"Net als bij mensen heeft ook elk huis andere eigenschappen, sterktes en minder sterke punten. Met de woningpas verzamelen we alle beschikbare informatie van een woning achter één digitale deur. Of er eventuele zonnepanelen liggen en wat hun rendement is, over de aansluiting op het rioleringsnet tot het bodemattest. Dankzij woningpas geven we geïnteresseerde kandidaat kopers of -huurders een zo volledig mogelijk beeld van het huis en de grond in enkele klikken. Zo vereenvoudigen we het verkoop- of verhuurproces en kunnen renovaties efficiënter uitgevoerd worden. Zowel eigenaars als geïnteresseerde kandidaat kopers of -huurder zijn hierbij gebaat. Win-win, toch?", aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.


Wat is woningpas?  

Het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning brengt heel wat papierwerk/administratie met zich mee. Daarom bundelde de Vlaamse overheid heel wat relevante info over uw woning in woningpas: een gratis digitaal paspoort voor uw woning. Woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee u een indicatieve energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken. Daarnaast kan u in woningpas een overzicht vinden van de nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan uw woning. Woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.

Bron: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap Datum: 09-06-2022

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 11°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners