Vorstschade voorkomen aan waterleidingen

Vorstschade voorkomen aan waterleidingen

   

Elk jaar worden gezinnen geconfronteerd met vorstschade aan waterleidingen. ICS, de beroepsfederatie binnen de Confederatie Bouw die onder anderen de loodgieters vertegenwoordigt, wil de bevolking sensibiliseren met een aantal praktische tips. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Vorstschade aan waterleidingen voorkomen

U kan waterleidingen die zich buiten bevinden of in onverwarmde delen van de woning (kelder, zolder, tuinhuis, berghok …) gemakkelijk beschermen tegen vorstschade door de leidingen af te sluiten van de watertoevoer en ze te laten leeglopen. Vergeet ook niet om pompen en andere toebehoren leeg te maken.

Indien afsluiten onmogelijk is, kan u de leidingen inpakken met isolatiemateriaal. Koop hiervoor materiaal met een hoge isolatiewaarde en hou er rekening mee dat dit slechts afdoende bescherming biedt bij lichte vorst tijdens een relatief korte periode. Indien het om vitale leidingen gaat, kan men deze ook uitrusten met een verwarmingslint dat in de gespecialiseerde handel verkrijgbaar is.


Vorstschade aan waterleidingen voorkomen

Vorstschade komt pas tot uiting op het ogenblik dat de omgevingstemperatuur opnieuw boven het vriespunt komt. Het bevroren water wordt weer vloeibaar en gaat lekken. Op dat moment kan u het beste contact opnemen met een loodgieter.

Weet dat de loodgieter tot het uiterste zal gaan om u zo snel mogelijk uit de nood te helpen, maar u zal allicht niet de enige zijn met problemen. Het is dan ook onvermijdelijk dat u rekening zal moeten houden met een wachttijd.Bron: Confederatie Bouw Datum: 07-12-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners