Vastgoedsector grondig gemoderniseerd

Vastgoedsector grondig gemoderniseerd

   

Het Vlaamse vastgoedlandschap zal het komende jaar grondig worden gemoderniseerd. De nieuwe vastgoedmakelaarswet – die deze week in het parlement werd ingediend – belooft een betere bescherming van de consument en een verdere professionalisering van het beroep vastgoedmakelaar.

Nieuwe vastgoedmakelaarswet voor de vastgoedsector

Begin deze week heeft voogdijminister Sabine Laruelle de nieuwe vastgoedmakelaarswet in het parlement ingediend, wat de langverwachte moderniseringsoperatie van de vastgoedsector moet inluiden.

“Volgens de minister zou een groot aantal van die voorstellen snel werkelijkheid kunnen worden”, zegt Dajo Hermans, woordvoerder van de Vlaamse vastgoedmakelaars (BIV en CIB Vlaanderen). “De nieuwe wet zorgt onder meer voor een betere bescherming van de consument.” Vandaag wordt de wet voorgesteld op het vastgoedcongres in Oostende.

De belangrijkste veranderingen…
Nu kan haast iedereen vastgoedmakelaar worden. “Er bestaat een hele waslijst van diploma’s die toegang tot het beroep geven”, legt Dajo Hermans uit. “Alleen is die lijst veel te lang en compleet verouderd. Zelfs een Egyptoloog kan vandaag vastgoedmakelaar worden.” De nieuwe vastgoedmakelaarswet belooft daar verandering in te brengen. Iedereen die in de toekomst aan de slag wil, moet minstens over een bachelordiploma beschikken. “Daarnaast zal elke stagiair een competentietest moeten afleggen. Op die manier kunnen we eventuele zwaktes opsporen en bijsturen. Het doel is een verregaande professionalisering van de sector, waardoor de consument beter wordt beschermd.”

Vastgoedmakelaars die vandaag de dag deontologisch over de schreef gaan, riskeren een waarschuwing, berisping, schorsing of schrapping.

“Alleen hebben we gemerkt dat een sanctie niet altijd volstaat”, zegt Hermans. “In de toekomst kan een makelaar ook verplichte bijscholing opgelegd krijgen, zodat hij daarna niet meer in de fout gaat.”

De nieuwe wet plant ook een verdere professionalisering van het beroep van syndicus. “We willen het de nodige erkenning geven, en daarom komt er een statuut voor syndici met aparte regels, verzekeringen en opleidingen. ”
Met de geplande staatshervorming wordt het woon- en vastgoedbeleid vanaf 2014 een regionale materie. “Onder meer de huurwetgeving, de woonbonus en de woonfiscaliteit verhuizen daardoor naar de gewesten”, legt Hermans uit. “Daardoor moeten vastgoedmakelaars aan beide kanten van de taalgrens andere accenten kunnen leggen. Zo bestaat er in Vlaanderen een hele wetgeving rond overstromingsgebieden, terwijl dat in Wallonië ontbreekt.”
Om succesvol met die verschillen om te gaan, plant het BIV – het controleorgaan van vastgoedmakelaars – een interne reorganisatie. “Zo komt er een Franstalige en Nederlandstalige raad, elk met hun eigen bevoegdheden.”Bron: Het Belang Van Limburg Datum: 14-12-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners