NaturePlus Label voor Foamglas

NaturePlus Label voor Foamglas

Op de grootste Duitse bouwbeurs ‘BAU 2010’ in december werd bekend gemaakt dat Pittsburgh Corning Duitsland het begeerde label natureplus behaalde voor Foamglas. In feite ging het om het product dat in de fabriek in Tessenderlo gemaakt wordt.

NaturePlus label - Pittsburgh Corning Foamglas

Na de Porotherm en Desimpel snelbouw van Wienerberger is dit het tweede industriële product uit de Benelux dat voldoet aan de strenge criteria en controles van het internationale label.

“Een deel van de industrie is tegen natureplus gekant. Het gaat om dat deel dat niet kan voldoen aan de normen van het label. Dat na Wienerberger Belgium nu ook Pittsburgh Corning met Foamglas dit label wenste te behalen, is een teken aan de wand dat er nog veel meer potentie voor is. Dit bewijst immers dat we hier te maken hebben met een gezond en milieuverantwoord product. En we zijn er vrij zeker van dat er nog dit jaar nieuwe aanvragen uit ons land opgestart zullen worden”, zegt directeur Peter Thoelen van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, kortweg VIBE vzw.

Cellenglas
Het label wordt uitgereikt aan het product Foamglas. Hiermee staat dit product aan de Europese top inzake gezondheid, milieu en functionaliteit en heeft het een goede milieuscore voor het productieproces bewezen.

Peter Thoelen van VIBE vzw: “We zijn verheugd dat nu ook de grootindustrie de meerwaarde van dit bij uitstek ecologische label ervaart. Foamglas is een product dat vooral door professionelen in de bouwsector gebruikt wordt. Het is niet goedkoop, maar heeft een aantal specifieke technische eigenschappen die het uitstekend geschikt maken voor bepaalde isolerende toepassingen. Nu komt daarbij dat het ook bewezen heeft dat het onschadelijk is voor de gezondheid, dat het de aardse grondstoffen niet uitput en dat de productie geen overdreven energie-input vergt. Het natureplus-label betekent voor een fabrikant een reële en onderbouwde waardering van zowel het productieproces als het product zelf. Maar omgekeerd verhoogt de aanvaarding door de industrie ook de uitstraling van een internationaal label als natureplus.”

Natureplus
Er zijn twee soorten labels. De eerste soort labels wil een groot deel van de traditionele markt ‘optrekken’. Het Europees Milieulabel is daar een voorbeeld van: het richt zich tot de minst milieuschadelijke 30 % van de producten op de markt.
Daarnaast zijn er labels die alleen de topproducten op vlak van milieu en gezondheid labelen. Een bekend voorbeeld daarvan is Biogarantie in de voeding of FSC voor verantwoorde bosbouw. Voor de bouwmaterialen is er ‘natureplus’. Dat label wordt in ons land door VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) vertegenwoordigd.

Gelabelde producten die u in ons land kan vinden zijn:
Dakpannen, snelbouwbaksteen, isolatie (uit vlas, hennep, houtvezels…), verven, lakken en beitsen, onderdakplaten, linoleum vloerbedekking…

Bron: Vibe Datum: 03-05-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners