2011 Topjaar voor verbouwingen

2011 Topjaar voor verbouwingen

    

Volgens de jaarlijkse barometer van BNP Paribas Fortis was 2011 een topjaar voor verbouwingen en groene kredieten.

Energiezuinige verbouwingen

De Belg blijft ondanks de crisis investeren in bakstenen. Het aantal woonkredieten is in 2011 gestegen met 9,64 procent. Meer dan een derde daarvan was bestemd voor de aankoop van een woning. Opmerkelijk is echter dat de Belg vorig jaar vooral heeft verbouwd; 40 procent van die woonkredieten ging immers naar renovaties.

BNP Paribas Fortis tekende vorig jaar zelfs een stijging op van 50 procent in vergelijking met het jaar voordien.

'Consumenten willen energiezuiniger bouwen'
Dat het aantal verbouwingen zo sterk is gestegen, is vooral te danken aan de fiscale stimulansen van de overheid voor ecologische investeringen, zegt de bank. "Consumenten denken energiebewuster en trachten hun woningen energiezuiniger te maken".

Dat verklaart ook waarom 2011 een topjaar was voor groene kredieten. Het aantal groen+ kredieten steeg bij BNP Paribas Fortis maar liefst met 200 procent. De topdrie van uitgaven was voor zonne-energieinstallaties, hoogrendementsbeglazing en isolatie. De bank tekende een piek op aan het jaareinde doordat de energiestimulansen vanaf 2012 worden stopgezet.

Lagere en langere leningen
De stijging van het aantal renovaties heeft ook een weerslag op het gemiddeld bedrag dat geleend werd. Voor verbouwingen ging dat met 7 procent naar omhoog, voor aankopen en bouw daalde dat respectievelijk met 4 en 2 procent. Uit de barometer blijkt voorts nog dat mensen tussen 20 en 40 het meeste krediet aanvragen. De meeste klanten opteren voor een vaste rentevoet.

Jongeren kiezen in vergelijking met vroeger voor langere leningen. BNP Paribas Fortis becijferde ook dat tussen 2009 en 2011 de prijs van woningen in Vlaanderen met 4,2 procent is gestegen. Voor 2012 voorspelt BNP Paribas Fortis een verdere aandacht voor energiezuinige investeringen. De rentevoeten zullen in dezelfde tendens blijven als vandaag, aldus nog de bank.Bron: Trends Datum: 02-12-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners