Vastgoed 2009: Heaven or Hell ?

Vastgoed 2009: Heaven or Hell ?

Begin december 2008 voerden Kluwer en Hebbes.be een ondervraging uit bij 200 vastgoedkantoren in Vlaanderen ivm hun verwachtingen voor 2009. De resultaten werden op 22 januari gepresenteerd tijdens een druk bijgewoond seminarie. Hieronder geven wij U een kort overzicht van de belangrijkste bevindingen.

Vastgoed 2009: Heaven or Hell ?

Begin december 2008 voerden Kluwer en Hebbes.be een ondervraging uit bij 200 vastgoedkantoren in Vlaanderen ivm hun verwachtingen voor 2009. De resultaten werden op 22 januari gepresenteerd tijdens een druk bijgewoond seminarie. Hieronder geven wij U een kort overzicht van de belangrijkste bevindingen.

Vastgoed 2009 - Herman Konings

Geduldige consumenten
Bijna negen op de tien vastgoedmakelaars zijn ervan overtuigd dat de consument dit jaar langer zal wachten om een woning te kopen. Een gevolg daarvan is dat 6 procent van hen gelooft dat de huurmarkt dit jaar opnieuw meer zal aantrekken.

Flinke prijsdalingen
De prijs van appartementen en huizen zal dit jaar volgens een meerderheid van de makelaars dalen met gemiddeld 11 procent. Maar 55 procent is ervan overtuigd dat verkopers dit jaar hun panden minder snel van de hand zullen doen.

Panden langer te koop
De aangeboden panden zullen de komende maanden langer te koop blijven staan. De makelaars verwachten dat het gemiddeld 131 dagen zal duren voor een appartement wordt verkocht. Een huis zal gemiddeld 128 dagen te koop staan.

Goedkopere leningen
Voor wie een lening wil afsluiten, is er goed nieuws. De makelaars verwachten dat die goedkoper worden. De variabele intrestvoet zal volgens hen terugzakken tot 3,79 procent, de vaste (over een periode van 20 jaar) tot 3,94 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat zes op de tien makelaars denken dat de toegenomen administratieve last, zoals het energieprestatiecertificaat - dat verplicht is bij de verhuur of de verkoop van een woning - ervoor zal zorgen dat steeds meer mensen een beroep gaan doen op hen. 56 procent van de makelaars overweegt dit certificaat voortaan zelf af te leveren aan zijn klanten. Opvallend is ook dat slechts een nipte meerderheid van 54 procent gelooft dat deze toenemende administratieve verplichtingen meer kwaliteitsgaranties bieden voor de klant.
De enquête-resultaten werden tijdens een boeiend debat becommentarieerd door Luc Machon, voorzitter CIB-Vlaanderen, Philippe Janssens, Gedelegeerd Bestuurder Stadim en Kris Yserbit van ING.

Na het debat kon men een workshop volgen waarbij men de keuze had tussen uit 3 onderwerpen.

Workshop 1:
Trendwatching wonen door Herman Konings. Herman Konings gaf een overzicht van de belangrijkste trends in de woningbouw. Gepensioneerde babyboomers zullen massaal investeren in een nieuwe, vaak kleinere woning of een tweede verblijf aan de kust of in het buitenland. Dat laatste zullen ze samen met vrienden of familie doen. Slimme electronica zorgt voor een hoger comfort en een chique huis vervangt de wagen als statussymbool.

Workshop 2:
Het energieprestatiecertificaat door Katleen Cels van Vinçotte. Zij had het over het waarom van het EPC, wat is een EPC en vooral veel aandacht voor het EPC in de praktijk.

Workshop 3:
Vastgoedcoaching door de heer Nelde. Vastgoedcoaching is een nieuw fenomeen De heer Nelde is de 'eerste Vlaamse vastgoedcoach' : hij begeleidt zowel makelaarskantoren bij het efficiënt opzetten van hun kantoor en processen, als de koper, die vandaag in tegenstelling tot de verkoper er nog vaak 'alleen' voor staat.

Bron: Hebbes.be
31/01/2009

Bron: Hebbes.be Datum: 31-01-2009

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 36°C

Max. 35°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners