Vandersanden Group wint Brick Award

Vandersanden Group wint Brick Award

   

De jaarlijkse Brick Awards zijn één van de oudste en meest gerespecteerde design awards in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 reikte de Brick Development Association (BDA) ze al voor de 35e keer uit.

Vandersanden Group wint Worldwide Brick Award

Uit meer dan 300 inzendingen werd Vandersanden Group samen met 5 andere kandidaten genomineerd in de categorie “Worldwide Brick Award”. Met het project Raakspoort in Nederland werd Vandersanden Group tot winnaar uitgeroepen. Op 8 januari vond de officiële overhandiging van de Award plaats in de fabriek te Hedikhuizen (NL). De uitreiking gebeurde in aanwezigheid van de BDA en het Duitse architectenbureau Bolles + Wilson uit Münster.


Vandersanden Group wint Worldwide Brick Award

Het winnende project
Een stadhuis en een bioscoop, 2 types van gebouwen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen. En toch zijn ze in Haarlem ondergebracht in één complex, Raakspoort. Architecten Bolles+Wilson uit Münster (DE) ontwierpen het nieuwe gebouw met de klokkentoren.
Volgens de negenkoppige jury verdiende Raakspoort de onderscheiding omwille van de samensmelting van het gebouw met zijn omgeving en de rijkdom aan innovatie in de detaillering van het metselwerk. “De karakteristieke eigenschap van baksteen komt hier zeer goed tot zijn recht. De gedetailleerde gevelvlakken die tegenover elkaar staan en de mooie lichtinvallen zorgen voor een steeds wisselende kijk op het project,” legt de jury uit.
De Viola handvormgevelsteen is de enige baksteen die verwerkt is in het gebouw. Maar door het gebruik van meerdere voegkleuren en uniforme en reliëfverbanden geeft het resultaat verschillende effecten.


Vandersanden Group Project Raakspoort te Haarlem

Het project blikt terug op een lange planning. Het duurde meer dan 10 jaar om van een weloverwogen gemeentelijk masterplan en herzieningen tot een finaal geheel te komen. In oktober 2011 opende Raakspoort zijn deuren. Commercieel directeur van Vandersanden Group, Wilfried Lenaers: “Een mooi voorbeeld van hoe de juiste keuze van gevelsteen in combinatie met creatief metselwerk kan resulteren in een schitterend architecturaal design.”


Vandersanden Group Project Raakspoort te Haarlem

Vandersanden Group Project Raakspoort te Haarlem

Projectgegevens:
Raakspoort, Haarlem: Stadhuis en bioscoop
Architect: Bolles + Wilson (Interieur: Doll Architecten, NL)
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Haalemmermeer BV
Gevelsteen: 13. Viola WF
Oppervlakte: 18.500 m_Over Vandersanden anno 2013
Vandersanden Group is één van de grootste baksteenfabrikanten in Europa met een totale productiecapaciteit van ca. 400 miljoen bakstenen per jaar.
Vandersanden Group bestaat uit Vandersanden België met 2 fabrieken in Spouwen en Lanklaar waar in totaal ruim 210 mensen werken, Vandersanden Nederland met 2 fabrieken in Hedikhuizen en Spijk waar ruim 135 mensen werkzaam zijn, en een verkoopkantoor in Noord-Frankrijk ( Halluin) met 5 medewerkers
De totale afzet van Vandersanden Group in 2012 bestaat uit straatstenen ( ca 60 mio stenen/jaar, vnl. voor de Nederlandse markt ), maar voornamelijk uit gevelstenen ( 265 mio stenen/jaar). Deze vinden vooral hun weg naar de Belgische markt ( 49%), Nederland (21 %), Duitsland (14%) en (Noord-)Frankrijk (78%). De overige 8 % van de afzet is voor rekening van de andere landen in Europa.
De totale omzet in 2012 bedroeg 90 miljoen euro (56 mio € van de Belgische fabrieken, 30 mio € van de Nederlandse fabrieken en 4 mio € van de gevelsystemen).
Meer informatie op www.vandersandengroup.beBron: Vandersanden Group Datum: 12-01-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 23°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners