Tussen beurs en baksteen

Tussen beurs en baksteen

Het is lang geleden dat de Belgische belegger nog zoveel vertrouwen in de beurs vertoonde. Vastgoed ligt eveneens goed in de markt. Zo’n 17% van de Belgen is dit jaar van plan een huis of een appartement te kopen.

Tussen beurs en baksteen

Het is lang geleden dat de Belgische belegger nog zoveel vertrouwen in de beurs vertoonde. Vastgoed ligt eveneens goed in de markt. Zo’n 17% van de Belgen is dit jaar van plan een huis of een appartement te kopen.

ING Bank

De BeleggersBarometer steeg in januari naar 132, het hoogste peil sinds februari 2005. De sterke beursprestaties van de voorbije maanden hebben het vertrouwen duidelijk opgekrikt. Maar ook de verbeterende conjunctuur heeft haar steentje bijgedragen. Zo meldde 41% van de beleggende Belgen een verbeterend economisch klimaat in de voorbije drie maanden, terwijl slechts 18% een verslechtering ervoer. Deze trend zal zich volgens 36% van de ondervraagden in de komende drie maanden doorzetten. Daar staat amper 15% zwartkijkers tegenover.
Traditioneel is het jaarbegin een moment waarop heel wat Belgen beleggen. Dat de beurs daarin opnieuw een prominente plaats bekleedt, staat buiten kijf. Zo ziet liefst 48% van onze landgenoten de Brusselse beurs in de komende maanden verder aantrekken, tegenover 12% die een daling vreest. Het feit dat de Belgische beurs tussen 1999 en 2002 vier opeenvolgende jaren zakte, lijkt nu definitief vergeten. De respondenten verwachten een gemiddelde beursreturn van 7,2% voor de komende tien jaar. Hoewel zeker geen uitzinnige verwachting, is dit wel het hoogste cijfer sinds de start van de enquête in juni 2004. Als men dat vergelijkt met een huidige 10-jaarrente van 3,5% is het geen wonder dat heel wat beleggers opnieuw meer risico willen nemen. Zo lijkt het voor 32% van de beleggers een goed moment om in meer risicovolle sectoren te investeren, het hoogste percentage dat door de BeleggersBarometer werd opgetekend.

De belg en Vastgoed

Als het gaat om beleggen in vastgoed, is het volgens U op dit moment dan een ...?

Gunstige tijd
59%
Noch gunstige, noch ongunstige tijd
19%
Ongunstige tijd
23%

Bent U van plan in 2006 een huis, appartement, ... aan te schaffen?
JA
17%
NEEN
83%

Baksteen in de maag
Naast de beursbeleggingen blijkt ook vastgoed een courante belegging te zijn. Een vijfde van de beleggende Belgen heeft op dit ogenblik een deel van zijn spaargeld in vastgoed zitten. Bovendien is een grote meerderheid ervan overtuigd dat vastgoed momenteel een aantrekkelijke belegging is. Liefst 59% van de ondervraagden is deze mening toegedaan, terwijl 23% Belgen vindt dat het vet van de soep is voor wie nu nog in een vastgoedbelegging wil stappen. Bij de start van Batibouw blijken heel wat landgenoten ook in bakstenen te willen investeren. Liefst 17% van de beleggende Belgen wil zich dit jaar immers een huis of appartement aanschaffen. Bij de Belgen onder de 35 jaar ligt dit percentage logischerwijze hoger, namelijk 26%. Maar ook bij de 55-plussers is nog 12% van plan dit jaar zijn vastgoeddroom te realiseren.

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België. De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Hij drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo.

Bron: ING
25/02/2006

Bron: ING Datum: 25-02-2006

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 11°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners