Gemeentelijke investeringen dalen

Gemeentelijke investeringen dalen

  

De terugval in de gemeentelijke investeringen treft vooral wegen- en waterwerken. Na het verkiezingsjaar van 2012 was een terugval van de gemeentelijke investeringen te verwachten, maar de terugval in 2013 (-39%) was veel groter dan de stijging in 2012 (+19%). Dit blijkt uit een eigen analyse van de VCB en wordt bevestigd door de VCB enquête waarin 61,3% van de ondernemingen zegt een vermindering van de orderboeken vast te stellen.

Terugval gemeentelijke investeringen in Vlaanderen

De tewerkstelling in de bouwsector, die de laatste jaren een dalende trend vertoont, kan hier nog extra onder lijden. Ongeveer 1/3 van de ondernemingen ziet zijn personeelsbestand afnemen in het komende half jaar. Slechts 6,5% denkt aan een stijging van het personeelsbestand.

De terugval in de gemeentelijke investeringen verschilt van provincie tot provincie. Deze was het grootst in Vlaams-Brabant (-45%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (-41%). Als we kijken naar de Vlaamse centrumsteden dan zien we dat de grootste dalers Leuven (-69%) en Mechelen (-54%) zijn.


Terugval gemeentelijke investeringen in Vlaanderen

Vergeleken met de eerste maanden van het jaar kent de bouwsector wel een lichte heropleving, maar voor ondernemingen die afhankelijk zijn van gemeentelijke investeringen blijft de toestand somber.

De Vlaamse investeringen zijn wel op peil gebleven. De sector vraagt dat de gemeentelijke investeringen dit voorbeeld volgen. Vooral bij wegen- en waterwerken is er nood aan extra investeringen om de veiligheid en de kwaliteit te garanderen.

Bron: VCB Datum: 08-09-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 32°C

Max. 34°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners