Studenten bouwen zelf duurzaam gebouw

Studenten bouwen zelf duurzaam gebouw

   

Studenten van de bacheloropleiding Houtskeletbouw hebben zelf een gebouw ontworpen voor Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen. Deze opleiding werd vorig jaar opgestart vanuit een samenwerking tussen Kamp C, VDAB en Thomas More.

Studenten Thomas Moore Campus Geel en cursisten VDAB bouwen Houtskeletbouw

Gekwalificeerd personeel vinden blijft een heikel punt in de bouwsector. “Daarom startte Kamp C, VDAB en Thomas More een samenwerking op om tegemoet te komen aan vragen vanuit de bouwsector om meer gekwalificeerd personeel te verkrijgen en de expertise rond houtskeletbouw te vergroten. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een Hogeschool (Bachelor Bouw) samenwerkt met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) om tot een gezamenlijk traject te komen. We zien een tekort aan personeel in deze sector en tegelijk een heel aantal mensen die niet op de arbeidsmarkt geraken. Enkel door samenwerkingen kunnen we een goeie match maken en zorgen voor een betere doorstroom naar de arbeidsmarkt voor iedereen.”, zegt Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen.

Thomas More – campus Geel- zette binnen de Bachelor Bouw een keuzetraject ‘houtconstructies’ op. Met 40% meer inschrijvingen dan vorig jaar is deze opleiding duidelijk een shot in de roos. Van de 150 nieuwe inschrijvingen, ook vanuit andere provincies, zijn er 50 die specifiek gekozen hebben voor houtconstructies en houtskelet.


Studenten Thomas Moore Campus Geel en cursisten VDAB bouwen Houtskeletbouw

Houtskeletbouw op Kamp C
De studenten moesten een houtskeletbouw woning ontwerpen, rekening houdend met alle eisen van de bouwheer, de rol van Kamp C in deze samenwerking. Het ontwerp is daarna in een aantal fases gejureerd door experts van de VDAB en van Kamp C. Het gekozen object werd dan door verschillende opleidingen binnen de VDAB gebouwd. De metser-opleiding, de houtopleiding, … Tegelijkertijd namen de studenten van de Thomas More de rol van werfleider op zich.

Ook gevelbekleding, winddicht maken, dakbedekking en ramen waren nodig. VDAB nam de extra werkzaamheden (zoals gevelbekleding, metsen, ed.) binnen hun andere opleidingen voor hun rekening. Een aantal andere zaken werden gesponsord, zoals een verticale muurtuin (Muurtuin) en het platte groendak (Dakplus).


Studenten Thomas Moore Campus Geel en cursisten VDAB bouwen Houtskeletbouw

Zowel de bouwtechniek als de uiteindelijke vorm maken het mogelijk om een hoge graad van duurzaamheid te introduceren en uitleg te geven over elke specifieke keuze. Hierdoor wordt het gebouw een waardevolle toevoeging aan alle informatie waarover Kamp C beschikt.

Gedeputeerde Peter Bellens: “Dit gebouw is het vlaggenschip van onze unieke samenwerking en dient als voorbeeldgebouw naar het publiek (potentiële bouwheren, de bouwsector). Het zal bij de volgende opleidingen ook gebruikt worden om verder aan te bouwen en zal deel uitmaken van de permanente expo van Kamp C.”Bron: Provant Datum: 08-10-2015

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners