Succes Bachelor bouw aan de KH Kempen

Succes Bachelor bouw aan de KH Kempen

 

Drie jaar geleden startte de KH Kempen op haar campus in Geel met de opleiding Bachelor Bouw, een driejarige professionele bacheloropleiding. Afgelopen dinsdag studeerden de eerste lichting studenten af.

Studenten Bachelor Bouw - KH Kempen

Tijdens de promotie van de laatstejaarsstudenten van het departement Technologie krijgen meer dan 50 studenten het diploma van bachelor in de bouw. De bouwsector in de Kempen verwelkomt hen met open armen.

Een succes van in het begin
In september 2008 schreven niet minder dan 100 studenten zich in voor de nieuwe opleiding. Daarmee was het initiatief onmiddellijk een schot in de roos en bleek dat de opleiding Bachelor in de bouw beantwoordt aan een grote behoefte. Drie jaar later telt de opleiding -gespreid over de drie jaren- 270 studenten. De opleiding wordt omkaderd met 25 docenten waarvan er dertien een bouwkundig diploma hebben (architect, burgerlijk ingenieur bouwkunde, industrieel ingenieur bouwkunde,…). Allemaal hebben ze een relevante werkervaring als architect, raadgevend ingenieur, werfleider of projectleider. De K.H.Kempen overlegt met de Vlaamse Confederatie Bouw over de inhoud van de opleidingsprogramma's en over het toegepast wetenschappelijk onderzoek dat voor de bouwsector nodig is.


Studenten Bachelor Bouw - KH Kempen

Nieuwe Bachelors in de bouw in cijfers

  • Van de 100 studenten die in 2008 gestart zijn studeren er nu meer dan 50 af; de anderen behalen hun diploma in september of volgend academiejaar. Slechts 22 hebben er afgehaakt.
  • Driekwart komt uit de provincie Antwerpen. De anderen wonen in Limburg, enkelen in Vlaams Brabant.
  • 15% deed een internationale ervaring op door een stage in het buitenland.
  • Een kwart heeft al een job; 40 % is van plan om nog verder te studeren, de anderen voeren actief sollicitatiegesprekken.

Bouwdeskundigen
De Bachelor in de bouw van de K.H.Kempen leidt studenten op tot bouwdeskundigen die in staat zijn om complexe bouwwerken voor te bereiden en op te volgen.
De opleiding focust op het volledige traject van ontwerp, over realisatie en exploitatie in een steeds complexer bouwproces. Bovendien loopt “duurzaam bouwen” als een rode draad doorheen de opleiding.

Duurzaam bouwen
In het bouwproces krijgt duurzaam bouwen steeds meer aandacht. Het traditionele “grondverzet” evolueert naar een hoogtechnologische bodemsanering.
Ecologische bouwmaterialen, laag energieverbruik met hernieuwbare energiebronnen, strenge akoestische en thermische isolatie-eisen, een gezond woonklimaat… zijn maar een paar concepten van duurzaamheid die steeds meer het vertrekpunt van een bouwproject worden.

Bron: VCB Kempen Datum: 07-09-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 26°C

Max. 27°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners