Sterke toename draadloos werken in de bouw verwach

Sterke toename draadloos werken in de bouw verwacht

Draadloos werken in de bouw zal de komende jaren sterk toenemen. Over drie jaar zal meer dan 80 procent van de bouwbedrijven gebruik maken van draadloze toepassingen van mobiel internet.

Sterke toename draadloos werken in de bouw verwacht

Draadloos werken in de bouw zal de komende jaren sterk toenemen. Over drie jaar zal meer dan 80 procent van de bouwbedrijven gebruik maken van draadloze toepassingen van mobiel internet.

Draadloos internet

Dit blijkt uit onderzoek onder de ruim 5.000 bouwbedrijven van Bouwend Nederland, klanten van KPN en bezoekers aan www.zibb.nl/bouw.

Drie vormen
Het onderzoek richtte zich op drie vormen van draadloze communicatie: WiFi, de Mobiel Internet Kaart, en de PDA, Smartphone of Blackberry. De bekendheid van aannemers met de deze technieken blijkt hoog, maar het gebruik is nog relatief laag; tussen de 40 en 50 procent. De meest gebruikte toepassingen zijn e-mail, internet, agenda en toegang tot bestanden op het bedrijfsnetwerk.

Kosten
Belangrijkste redenen waarom er nog geen gebruik wordt gemaakt van draadloos werken zijn de kosten, tijdsinvestering en twijfels over de veiligheid. Desondanks geeft tussen de 80 en 90 procent (afhankelijk van de toepassing) van respondenten aan dat zij verwachten over drie jaar gebruik zullen maken van de mogelijkheden. Met name het gebruik van toepassingen waarbij een hoge bandbreedte nodig is, zoals het ophalen en versturen van foto’s, planningen, bouwtekeningen en bestanden op het bedrijfsnetwerk, zal toenemen. Naast een sterke stijging van het aantal bedrijven dat gebruik maakt van draadloos werken, stijgt ook het aantal medewerkers per bedrijf dat mobiel internet gebruikt sterk.

Mobiel Internet Kaart
Het onderzoek wijst uit dat er over drie jaar aanmerkelijk meer gebruik zal worden gemaakt van WiFi (een groei van 75 procent), de Mobiel Internet Kaart (een groei van 109 procent) en PDA, Smartphone of BlackBerry (een groei van 93 procent). Dit zal een grote impuls kunnen geven aan de verdere professionalisering van de bouwsector, zo verwachten de onderzoekende partijen. Bouwend Nederland zal daarom het gebruik van draadloze technieken onder de lidbedrijven verder stimuleren en voordeelcontracten afsluiten met leveranciers.

Bron: Zibb.nl/bouw
24/10/2006

Bron: Zibb.nl/bouw Datum: 24-10-2006

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 11°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners