Gemiddeld wordt er in België 208 keer per dag ingebroken. Sinds kort waarschuwen politiediensten voor een nieuwe techniek die door rondtrekkende daders wordt gebruikt: met een gasbrandertje laten ze een pvc-raam smelten om tot bij de klink aan de binnenkant te geraken.
In bepaalde gevallen kunnen zij zich zo in minder dan een minuut toegang tot een woning verschaffen. Als producent van kwalitatieve kunststof ramen en deuren gaat Schüco de strijd aan met deze vorm van criminaliteit. Het bedrijf liet daarom als eerste profielleverancier een SKG-test uitvoeren met, waarbij ook specifiek de invloed van een gasbrander op een RC2-raamprofiel werd getest. Het resultaat was zeker opvallend te noemen, gezien de inbraakwerendheidsklasse van het Schüco-raam niet negatief werd beïnvloed.
Schüco-systemen bieden standaard een hoge basisveiligheid. De weerstand van de thermisch geïsoleerde versterkte kunststofprofielen en de installatie volgens vastgelegde plaatsings- en montageprocedures zorgen ervoor dat ramen of deuren moeilijker kunnen worden losgewrikt. Het bedrijf zet daarom zwaar in op beslagsystemen die voor een maximale inbraakwering zorgen. De nieuwe inbraaktechniek vroeg voor Schüco dus meteen om een officiële test.
De test werd uitgevoerd met de Corona CT 70 AS, met Variotec RC2 beslag in combinatie met dubbel glas. Ook met het gebruik van de gasbrander werd de inbraakwerendheidsklasse 2 (volgens EN1627 en NEN 5096) niet negatief beïnvloed. De Schüco kunststoframen volgens weerstandsklasse RC2 zijn met andere woorden dus uitstekend tegen de gasbrander bestand.
Zowel stalen versterking aan de krukzijde van het raam als de aanwezigheid van een afsluitbare kruk spelen hierbij een cruciale rol. Wanneer een afsluitbare kruk en versterking aan de krukzijde ontbreken – hetgeen vaak het geval is bij oudere ramen met kleinere afmetingen – kan men veel gemakkelijker binnen geraken.
Opvallend bij Schüco is dat de strakke designlijnen steeds behouden blijven, terwijl de beveiligingsmechanismen overwegend in de onderdelen zijn ingebouwd. Op die manier kan elk gebouw naar behoefte optimaal worden beveiligd. Rekening houdend met de huidige premies voor verhoogde inbraakwerendheid kan het dus zeker interessant om kunststoframen en de deuren te laten uitvoeren volgens weerstandsklasse RC2.
Over Schüco
Met zijn wereldwijde netwerk van partners, architecten, planners en investeerders verwezenlijkt Schüco gevelsystemen voor elk type gebouw, waarbij de behoefte van de mens centraal staat en de natuur en techniek perfect in harmonie zijn. Het concern, met zijn afdelingen in de Metaalbouw en Kunststof, levert producten van hoge systeemkwaliteit voor duurzame nieuwbouw en modernisering, die ruimschoots voldoen aan de individuele eisen van de gebruikers in alle klimaatzones. Schüco is met 4.800 medewerkers en 12.000 partners actief in 78 landen. In 2013 bedroeg de jaaromzet 1,5 miljard euro.