Schoonmaken bestrijdt dagelijkse stress

Schoonmaken bestrijdt dagelijkse stress volgens Kärcher study

  

Het afgelopen jaar voerde marktonderzoeksbureau Dynata op vraag van Kärcher een internationale studie uit over onze schoonmaakgewoontes. Wereldwijd werden 11.000 mensen in 11 landen ondervraagd en de resultaten zijn opmerkelijk. Zo toont de Kärcher Cleaning Study 2019 aan dat schoonmaken de dagelijkse stress helpt te bestrijden. Daarnaast blijkt ook dat Belgen wekelijks 3.39 uur besteden aan poetsen, veel meer dan het wereldwijde gemiddelde van 2.52 uur.

Poetsen is een echte feelgoodactiviteit

Wie naar de poetsdoek of stofzuiger grijpt, doet dit in afwachting van het resultaat: een schoon huis waarin men zich gelukkig voelt. Maar zoals vaak zorgt niet zozeer het resultaat maar wel de activiteit an sich voor de hoogste voldoening. Voor heel veel mensen heeft schoonmaken een stressverlagend effect. Zo zegt 75% van de Britten dat ze bij stress gaan dweilen. Het resultaat? 84% van die mensen voelt zich hierdoor rustiger en meer ontspannen. Ook in Frankrijk is er een duidelijk verband tussen poetsen en stressreductie. 59% van de Fransen omschrijft zichzelf als meditatief en kalm tijdens het schoonmaakproces. Kortom, schoonmaken is voor velen onder ons een echte feelgoodactiviteit.

Belg spendeert wekelijks 3.39 uur aan de schoonmaak

De Kärcher Cleaning Study 2019 onthult ook dat mensen wereldwijd gemiddeld 2.52 uur per week poetsen. Koplopers op het vlak van schoonmaken zijn de Russen, met 4.49 uur. Maar ook de Belgen spenderen behoorlijk wat tijd aan de wekelijkse schoonmaak. Met 3.39 uur zitten we al flink boven het gemiddelde. Bovendien geeft 45% van de ondervraagden aan nog meer tijd te willen besteden aan het huishouden. Helemaal onderaan de lijst bengelt Japan, waar wekelijks slechts 1.29 uur wordt vrijgemaakt  voor de schoonmaak.

Zaterdag poetsdag?

Het onderzoek van Kärcher toont verder aan dat zaterdag niet langer de poetsdag bij uitstek is. Vroeger was het gebruikelijk om huishoudelijke taken op een specifieke dag uit te voeren. De resultaten van de studie wijzen echter op een veel minder rigide kader. Heel wat gezinnen en eenpersoonshuishoudens plannen in het weekend tal van vrijetijdsactiviteiten. De klassieke schoonmaak op zaterdag past niet meer in dit schema. Poetsen wordt vandaag bij voorkeur gedurende de werkweek gedaan, en dat gespreid over verschillende dagen.

Klassieke helpers én nieuwe technologieën

De juiste hulpmiddelen zorgen er voor dat schoonmaken snel, efficiënt en gemakkelijk gebeurt. Wereldwijd – en ook in België -grijpen mensen naar klassieke tools zoals borstels en dweilen (78% van de Belgen), chemische reinigingsmiddelen (64%) en elektrische reinigingsapparatuur met snoer (59%). Daarnaast zien we een duidelijke trend naar draadloze schoonmaaktoestellen, zoals elektrische helpers met batterij (22%) en robotstofzuigers (13%). Tot slot blijkt uit de Kärcher Cleaning Study 2019 nog dat 32% van de Belgen zijn of haar partner, familie of huisgenoten inschakelt voor het poetswerk. Slechts 1 op 10 Belgen doet volgens de studie beroep op een betaalde poetshulp.

Bron: Kärcher Datum: 26-01-2020

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 28°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners