Wie een nieuwbouwwoning met bijbehorend stuk grond aankoopt, sleutel op de deur woningen dus, moet men de registratierechten die betaald werden bij de aankoop van een vorige woning terugkrijgen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. De Vlaamse regering lijkt niet echt gelukkig te zijn met de beslissing.
Wie vroeger een bouwgrond met nieuwbouwwoning bij een bouwbedrijf aankocht, moest 21 procent btw betalen voor de nieuwbouwwoning en nog eens 10 procent registratierechten op de grond. Maar in 2010 besliste de Vlaamse overheid om deze dubbele taxatie af te schaffen en werden niet langer registratierechten geïnd.
Maar wie in Vlaanderen zijn huis of flat verkoopt en een al bestaande (geen nieuwbouwwoning) woning koopt, kan de 10 procent registratierechten die betaald is op de eerste woning, meenemen en dus recupereren. Wie zijn huis verkoopt om een nieuwbouwwoning te kopen, kan dat niet omdat bij een dergelijke aankoop geen registratierechten moeten worden betaald.
En dat is discriminatie, vindt het Grondwettelijk Hof. Wie zijn huis verkoopt en een nieuwbouwwoning koopt, moet de registratierechten dan ook terugkrijgen. Het bedrag dat kan worden gerecupereerd, is wel beperkt tot 12.500 euro. Ook moeten de woningen de hoofdverblijfplaats zijn van de eigenaars en mag er maximaal 2 jaar verlopen tussen de verkoop van de ene en de aankoop van de nieuwe woning.
"Financieel tegemoetkomen zonder nieuwe inkomsten?"
De beslissing van het Grondwettelijk Hof heeft uiteraard financiële gevolgen voor de Vlaamse regering, en die lijkt daar niet onverdeeld gelukkig mee.
"De registratierechten worden betaald aan de Vlaamse overheid, maar wie een grond samen met een huis koopt, betaalt geen registratierechten maar btw. En die btw komt bij mijn federale collega terecht", reageert Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters.
"Het ligt toch moeilijk dat ik moet tegemoetkomen voor een registratie die vroeger al is betaald, terwijl ik geen nieuwe inkomsten heb. Ik zal dit toch zeker eens verder moeten bekijken met Steven Vanackere (federale minister van Financiën, CD&V)."