Postgraduaat bio-ecologisch bouwen Gent

Postgraduaat bio-ecologisch bouwen Gent

   

Verleden week werden de 24 studenten geproclameerd van het postgraduaat bio-ecologisch bouwen dat VIBE organiseerde in samenwerking met KAHO Sint-Lieven, Universiteit Gent, Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en st.-Lucas Architectuur Gent.

Postgraduaat Bio Ecologisch Bouwen Gent

Aan het begin van het voorbije academiejaar werd op 20 inschrijvingen gehoopt maar uiteindelijk namen 30 studenten deel en moesten er nog 14 mensen op de wachtlijst gezet worden. Ongeveer de helft van de deelnemers waren architecten. Twee studenten kwamen uit Nederland om hier de opleiding te volgen en ook Wienerberger, De Lijn en Colruyt hadden afgevaardigden in de opleiding.

Op dinsdag 20 september gaat voor de tweede maal het postgraduaat bio-ecologisch bouwen van start. En aan de snelheid waarmee de inschrijvingen binnenstroomden, lijkt ook deze tweede jaargang weer een succes te worden.

Wat is het postgraduaat Bio-ecologisch bouwen?
De term duurzaam bouwen is de laatste jaren gemeengoed geworden, maar in diezelfde beweging is de term ook uitgehold zodat vaak enkel nog het aspect ‘energiezuinig bouwen’ overblijft.
Vanuit het werkveld van de bouwprofessionelen kwam dan ook al een tijd de vraag naar een opleiding die al de facetten van een bio-ecologisch bouwproject benadert. Het postgraduaat Bio-ecologisch bouwen geeft bouwprofessionelen een wetenschappelijke achtergrond om bio-ecologische bouwprojecten te benaderen.
Er wordt gekozen voor een geïntegreerde benadering van duurzaamheid: niet alleen energiezuinig bouwen, maar ook rationeel watergebruik, duurzame stedenbouw en bio-ecologische materiaalkeuze komen aan bod. Cursisten leren evaluatie-instrumenten gebruiken om hun projecten te evalueren.

Studenten over het postgraduaat
Een vlugge blik op de evaluatieformulieren maakt al snel duidelijk dat het postgraduaat zeker als een meerwaarde wordt ervaren door de studenten.

Robin Lommers (projectleider bouw bij het architectenbureau van de Groep Colruyt): “Ik volgde de opleiding samen met mijn collega Hilde Carens. Voor ons was dit zeker een nuttige ervaring. We maken immers beiden deel uit van de ‘Green Line’ werkgroep van de Groep Colruyt waar het thema duurzaam bouwen centraal staat en reeds in verschillende testprojecten werd toegepast. Deze opleiding was daarop zeker een goede aanvulling. Het was dan ook geen enkel probleem om onze werkgever te overtuigen van de meerwaarde van dit postgraduaat.”

Webbey De Keyser (adviseur energie en duurzaam bouwen bij BECO België): “Ik was al een tijdje op zoek naar een grondige opleiding rond duurzaam wonen of bouwen. Ik werkte voorheen als onderzoeker aan de universiteit van Gent, maar ik wou mijn loopbaan graag heroriënteren in de richting van de duurzame bouwsector. Het postgraduaat was daarbij zeker nuttig, want daardoor werk ik nu als energieadviseur bij het duurzaamheidsadviesbureau BECO.”

Inschrijven voor het komende academiejaar
Geïnteresseerden kunnen het opleidingsprogramma hier bekijken.
Als het maximum aantal deelnemers bereikt is, kan men zich op de wachtlijst voor academiejaar 2012-2013 plaatsen.
Ondertussen liet ook de Universiteit van Hasselt/Limburg weten dat ze geïntereseerd zouden zijn om een gelijkaardige postgraduaat te organiseren.Bron: Vibe Datum: 09-07-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 18°C

Max. 19°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners