Passief en live te volgen

Passief en live te volgen

    

Op de Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, gaat de bouw van het Passief-live.be huis van start: een modelwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online zal kunnen volgen.

Passiefwoning online volgen op Passief-live.be

Voor deze primeur van Passief Live werd de locatie niet toevallig gekozen, want “als het passiefconcept in dit klimaat de test doorstaat, dan sowieso ook elders in het land”, vertelt architect en initiatiefnemer Toon Tweepenninckx van A33 architecten. Dit transparante project wordt gerealiseerd in partnership met de groep Saint-Gobain.


Passiefwoning online volgen op Passief-live.be

Toon Tweepenninckx: “In België wordt er in vergelijking met andere Europese landen nog maar weinig écht energiezuinig en bij uitbreiding passief gebouwd. Bouwers, maar ook architecten zitten nog met veel vragen omtrent het totale kostenplaatje, comfort, rendement… Veel mensen denken bijvoorbeeld dat luchtdicht bouwen, een absolute voorwaarde voor passief bouwen, ongezond is. Terwijl gecontroleerde ventilatie juist voordeliger is voor het binnenklimaat én de portemonnee dan zomaar lukraak ramen en deuren open te zetten. Anderzijds is de onwetendheid over energieverbruik in het algemeen nog groot. Iedereen weet tegenwoordig al wel hoeveel de gezinswagen verbruikt, maar haast niemand kan een cijfer plakken op het verbruik van de eigen woning. Kortom, het is dus ook een belangrijk stuk bewustmaking. Met de 2020-doelstelling in het vooruitzicht, worden de EPB-normen* steeds maar strenger. En met Passief-live.be willen we samen met Saint-Gobain alle aspecten van passief bouwen als zijnde één van de opties om energiezuinig te bouwen, transparant in kaart brengen.”

Partner Saint-Gobain
De groep Saint-Gobain, met de dochterbedrijven Isover, Gyproc, Weber, Saint-Gobain Glass en Saint-Gobain Solar Systems, stapte als partner mee in het project van. “Het is allemaal een kwestie van comfort (thermisch, visueel, sanitair, akoestisch, moduleerbaar) zien te verbinden met energie-efficiëntie. En Saint-Gobain biedt daarvoor de meest geschikte oplossingen aan. Ze hebben momenteel de meest performante systemen op de markt en bovendien zijn hun materialen duurzaam ontwikkeld, zoals de LCA (Life Cycle Analysis) van hun producten aangeeft”, stelt de architect.


Passiefwoning online volgen op Passief-live.be

In de ruwbouwfase levert Isover de glaswolisolatie voor het volledig gevulde houtskelet (40 cm in het dak en de muren, U=0,1 W/m2.K) en Saint-Gobain Glass de driedubbele beglazing (U=0,6 W/m2.K). “Met een K-peil van 11 en een E-peil van 15 zullen we ver onder de norm duiken met ons huis. We gaan nog een stap verder dan passief. Door het plaatsen van de geïntegreerde fotovoltaïsche panelen van Saint-Gobain Solar Systems, realiseren we een energieneutrale woning. Als kers op de taart wordt er verder ook aandacht besteed aan energiezuinige technieken voor verlichting, warm water, enz.“

Wat is een passiefwoning?
Een passiefhuis is een woning waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling kleiner is dan of gelijk is aan 15 kWh/m_ geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar. Bij een luchtdichtheidsproef (de zogenaamde Blowerdoortest) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal mag het luchtverlies niet groter zijn dan 60 % van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur). Tot slot is een passiefhuis uitgerust met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie.


Passiefwoning online volgen op Passief-live.be

Online en aan den lijve ondervinden
Via de www.passief-live.be website wordt vervolgens de vordering in tekst en beeld uit de doeken gedaan.
Passief-live.be doet meer dan informatie verstrekken over passief bouwen.
Alle relevante waarden zoals buiten- en binnentemperatuur, ventilatiedebieten, verbruik, enz… worden permanent gemeten en gepubliceerd op de website. De bezoekers krijgen zo een concreet beeld van hoe het er in een passiefhuis aan toe gaat, winter en zomer. Als grote troef biedt Passief-live.be de mogelijkheid om het leven in een passiefhuis écht te ervaren. De woning wordt namelijk verhuurd als vakantiewoning in het mooie kader van de Belgische Ardennen.


Passief-live.be is een realisatie van TT bv-bvba
In samenwerking met:
ontwerp: A33 architecten bv-cvba - www.a33.be
energiestudie en advies: 2B-SAFE bvba - www.2bsafe.be

Ter info: de wettelijke normen voor K – en E-peil
Vlaanderen E80 K45
Brussel E70 K40
Wallonië E80 K45Bron: Passief Live Datum: 27-11-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners