Oud douanegebouw kloppend hart Cadixwijk

Oud douanegebouw kloppend hart Cadixwijk

   

Projectontwikkelaars Cores Development en Builprom starten een ambitieus nieuwbouwproject op de site van het oude douanegebouw in de Cadixwijk in Antwerpen. Op een oppervlakte van 40 000 m_ komt er een mix van woningen, kantoren, winkels, groene ruimte, een woonzorgcentrum en “assisted living”-flats.

Nieuwbouwproject Oude douanegebouw in Cadixwijk Antwerpen

Eind 2010 verlieten de ambtenaren van het douanecentrum het gebouw en werd de site aangekocht door Cores Development en Builprom. Om een kwalitatieve invulling te geven aan de site werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door twee Antwerpse architectenbureaus: Polo architects en Meta Architectuurbureau. Hun plan omvat een nieuwbouw die naast woningen ook kantoren, winkels en een reeks andere functies omvat, in overeenstemming met het ruimtelijk uitvoeringsplan.
“De opdracht bestond er in om niet alleen het oude douanegebouw maar tevens de hele site errond, midden in de Cadixwijk te herontwikkelen. Het oude douanegebouw zal worden gesloopt en er zal een homogene bouwblok met een sterke eigen identiteit worden neergezet. “De site van het oude douanegebouw zal het kloppend hart worden van de herontwikkelde buurt”, aldus Philip Mathieu van Meta Architectuurbureau.

Vier torens zo hoog als het MAS
Cores Development en Builprom zullen op de douanesite vier torenflats bouwen van negen verdiepingen hoog, even hoog als het nieuwe Museum Aan de Stroom (MAS) dat vlakbij op het Antwerpse Eilandje gelegen is. De torens worden verbonden door een sokkel van drie bouwlagen met plaats voor kantoren, retail, een fitnesscentrum en een supermarkt.
Drie torens worden voorzien voor woningen in verschillende prijscategorieën en de vierde toren, die aan de kant van de Napelsstraat, is voorbehouden voor “assisted living”-flats. De diensten voor deze serviceflats worden geleverd door het woonzorgcentrum dat onder de toren op het gelijkvloers en eerste en tweede verdieping komt.
Bewoners kunnen zo à la carte een beroep doen op diensten van het WZC. Tussen de vier torens zal een groot, groen binnenplein aangelegd worden dat enkel toegankelijk is voor de bewoners en onder de grond komt een ruime parking met plaats voor 539 wagens.

Gunstiger BTW-tarief
Momenteel onderzoeken Cores Development en Builprom of het project in aanmerking komt voor het specifieke BTW-regime ‘Afbraak en Heropbouw’. “ Als dit zo zou zijn, betekent dit dat de toekomstige kopers onder een bijzonder interessant BTW-tarief zouden kunnen aankopen”, licht gedelegeerd bestuurder Peter Leyssens van Cores Development toe. “Begin 2012 zou in principe de bouwvergunning voor het project afgeleverd worden, vanaf dan kan de verkoop starten.” Cores en Mertens Vastgoed staan in voor de promotie en verkoop van het project. Mensen die graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en de verkoop van de woningen kunnen terecht op www.slimmerwonen.be


Over CORES Development
Cores Development werd opgericht door Jurgen Van Bogaert en Peter Leyssens. Cores ontwikkelt projecten, onder de ‘work – care – live – shop’ noemer, met het oog op duurzaamheid en betaalbaarheid en is vooral actief in de Vlaamse Ruit Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven. Het Cores-team staat zelf in voor de verkoop en promotie van alle projecten, in samenspraak met lokale makelaars. Cores Holding nv is de moedermaatschappij die de werkvennootschap (Cores Development) en grondvennootschappen (Cores Properties en Odin Properties) overkoepelt.Bron: Cores Development en Builprom Datum: 29-08-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners