Nationale Rookmelderdag

Nationale Rookmelderdag

  

Ben je bezig met het bouwen of renoveren van je woning? Dat is misschien ook wel het uitgelezen moment om rookmelders te installeren. Op die manier is je gezin thuis beter beschermd tegen de gevaren van brand én rook.

Nationale Rookmelderdag - Eerste donderdag van de maand

Want met een kwalitatieve rookmelder die goed geïnstalleerd is, heb je dubbel zoveel kans om een woningbrand te overleven. Bovendien is een rookmelder in sommige gevallen verplicht. In Vlaanderen is dat het geval in nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd worden, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je in huurwoningen een rookmelder ophangen en in Wallonië zijn ze in alle woningen vereist!

Daarom is de Federale Overheidsdienst in september 2011 begonnen met de Nationale Rookmeldercampagne. Elke eerste donderdag van de maand is het 'Nationale Rookmelderdag'. Dit betekent dat alle burgers worden gestimuleerd om kwalitatieve rookmelders te kopen, ze correct te installeren en ze geregeld te onderhouden en testen.

EEN ROOKMELDER CORRECT INSTALLEREN Alleen als rookmelders correct opgehangen zijn, kan je er op rekenen bij brand. En dat is niet altijd vanzelfsprekend, uit een bevraging van Binnenlandse Zaken en ANPI vzw uit 2010 bleek bijvoorbeeld dat zowat 40% van de Belgen die een rookmelder hebben, het toestel in de keuken ophangen. De brandweer schat dit cijfer zelfs nog veel hoger in. Verder toonde het onderzoek aan dat sommige mensen een rookmelder in de stookruimte of badkamer ophangen, hoewel dit af te raden is. En dan hebben we het nog niet over de vele mensen die de rookmelder bij een raam bevestigen, niet aan het plafond ophangen of gewoon in de schuif laten liggen. Nochtans is het correct installeren kinderspel! Hieronder tonen we je stap per stap hoe én waar je ze het best installeert.


Nationale Rookmelderdag - Eerste donderdag van de maand

STAP 1
Plaats 1 of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Het wordt ook aanbevolen in de slaapkamers en living.
In ruimtes van je woning waar rook, stoom of stof aanwezig is, zoals in de garage, keuken, verwarmingslokaal en badkamers is het installeren van een rookmelder eerder af te raden. Als er in deze lokalen brandrisico bestaat, hang je best een rookmelder net buiten de ruimte. Hang geen rookmelder nabij een open raam, een ventilatieopening, mechanische ventilator of daar waar het veel warmer is dan in de rest van het lokaal, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
Zorg dat je er steeds bij kan voor onderhoud en testen van het toestel.


Installatie van een Rookmelder

STAP 2
Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond, want rook stijgt. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant: meestal in het midden, aan het plafond en op minstens 30cm van de hoek. Op die manier kan de rookmelder het snelst de rook oppikken.
Als de fabrikant het toch toelaat, kan je de rookmelder op de muur hangen. Maar doe het dan zo hoog mogelijk, minstens 15 cm van het plafond verwijderd en 30cm van de hoek.


Installatie van een Rookmelder

STAP 3
Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.


Installatie van een Rookmelder

STAP 4
Druk na installatie op de testknop. Controleer na plaatsing of je het alarmsignaal in alle vertrekken van je woning hoort, ook met gesloten deuren.


Installatie van een Rookmelder

STAP 5
Klaar! Een goed geïnstalleerde rookmelder verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven.


Installatie van een Rookmelder

Installatie van een Rookmelder

Wat is een kwalitatieve rookmelder ?
Je leest er hier alles over.



Bron: Federale Overheidsdienst Datum: 01-03-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners