In België is minstens de helft van de woningen te groot. Vijftig tot zeventig procent van de huizen zijn onderbezet. Dat is een van de conclusies uit de studie Woning en woonomgeving in België, die in 2001 werd uitgevoerd. De FOD Economie stelde de resultaten dinsdag voor.
In België is minstens de helft van de woningen te groot. Vijftig tot zeventig procent van de huizen zijn onderbezet. Dat is een van de conclusies uit de studie Woning en woonomgeving in België, die in 2001 werd uitgevoerd. De FOD Economie stelde de resultaten dinsdag voor. |
Gemiddeld is ongeveer 59 procent van de woningen in België onderbezet. Om van onderbezetting te spreken wordt rekening gehouden met de oppervlakte, het aantal bewoonbare plaatsen en het aantal mensen in een huis. Overal blijken minstens de helft van de huizen te groot te zijn: in alle gewesten en zowel op het platteland als in de stad.
"Na WOII en de jaren '70 zijn er heel veel huizen gebouwd voor grote, stabiele gezinnen. Maar sinds de jaren '80 is er sprake van gezinsuitdunning. Zo zijn er meer echtscheidingen en door de vergrijzing komen ook meer mensen alleen te staan", legt socioloog Luc Goossens van de Universiteit van Antwerpen uit.
"De vraag naar kleine woningen zal de komende jaren alleen maar toenemen, terwijl het aanbod vooral uit grote huizen bestaat en hun aantal nog zal stijgen want de vergrijzing brengt ook een hoge mortaliteit mee". De impact van die evolutie op de prijzen werd voor deze studie niet onderzocht.
Bron: Gazet van Antwerpen
19/12/2007