Maak kennis met 4 BENOvatiepioniers!

Maak kennis met 4 BENOvatiepioniers!

      

Tegen 2050 moet elke bestaande woning in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Om dit te bereiken, moeten we vanaf nu met zijn allen anders gaan denken over onze woningen en onze manier van renoveren. We moeten ‘BENOveren’: BEter reNOveren dan gebruikelijk is. Dat nu al de BENOvatienormen van 2050 halen geen onhaalbare kaart is, bewijzen de 4 BENOvatiepioniers met wie je vanaf zaterdag 22 oktober kan kennismaken op je regionale tv-zender, op YouTube en op Facebook.

BENOveer nu al!

Tegen 2050 moet elke bestaande woning zodanig worden geBENOveerd dat haar energieprestaties even goed of – liever nog –  beter zijn dan die van nieuwe woningen die vandaag worden gebouwd. 2050 lijkt misschien nog veraf, maar in bouwtermen is dat eigenlijk al overmorgen. Wie zich pas aanpast als de nieuwe norm er is, holt onherroepelijk achterop.

Als je vandaag renoveert, doe je dat best al met het oog op de normen van later. Als je renoveert, BENOveer je dus beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties. En ook goed gepland en doordacht, zodat de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde worden genomen. Zo zorg je er niet enkel voor dat je huis klaar is voor de toekomst en probleemloos generaties lang weer en wind zal weerstaan. Je woning ziet er ook veel mooier en moderner uit, waardoor je kan rekenen op een betere verhuur- of verkoopprijs. Bovendien geniet je jarenlang van een lager energieverbruik en meer wooncomfort, en spaar je het milieu.
BENOvatiepionierprojecten

Vanaf zaterdag 22 oktober kan je op de regionale tv-zenders, op de You-Tubepagina van Ik BENOveer, alsook op de Facebookpagina van Ik BENOveer kennis maken met 4 BENOvatiepionierprojecten. Een voor een leggen ze uit hoe je een BENOvatie precies kan aanpakken en wat de vele voordelen van BENOveren zijn. Een voor een bewijzen ze tevens dat de ultieme BENOvatiedoelstellingen nu al perfect haalbaar zijn.  

In een eerste project maak je kennis met Bert en Annelies uit Puurs. Zij wonen in een woning die 100 jaar oud is, maar dat betekent niet dat ze niet denken aan de toekomst van onze planeet. Integendeel. Dit gezin geeft het goede ‘groene’ voorbeeld om de uitstoot van CO2 te verminderen. Niet alleen pakten Bert en Annelies de warmteverliezen aan door extra dik te isoleren, ze maakten ook maximaal gebruik van hernieuwbare energie en natuurlijke materialen. Zo verbeterden ze de energiescore van hun huis van 576 kWh/m² jaar voor de BENOvatie tot maar liefst 76 kWh/m² jaar (E53) na de BENOvatie.

Voor Nicole en Jan, opdrachtgevers van het tweede BENOvatiepioniersproject, was de BENOvatie van een voormalige zaak in tuinaanleg in Edegem, met woongelegenheid op de eerste verdieping, de zoveelste leerrijke ervaring. Als energieconsulente weet Nicole beter dan wie ook dat BENOveren vandaag de slimste keuze is. Door hun investeringspand energie-efficiënt te renoveren van 576 kWh/m² jaar voor de BENOvatie tot 64 kWh/m² jaar (E46), kunnen ze rekenen op een betere verhuurprijs. En de huurders? Die profiteren jarenlang van een lager energieverbruik en een hoger wooncomfort.

Een grote motivatie voor veel mensen om te BENOveren in plaats van gewoon te renoveren, is omdat ze comfortabeler willen wonen. Dat was ook de drijfveer voor het derde BENOvatiepionierskoppel, Koen en Katrien. Zij wonen al een vijftal jaren in een rijwoning met achterbouw in Leuven en hebben in die tijd al een aantal energiebesparende investeringen gedaan: een nieuwe ketel, nieuwe ramen, en navulisolatie in de voorgevel. Nu wilden ze de woning uitbreiden, zodat er meer plaats zou zijn voor het hele gezin, en wensten ze ook meer lichtinval – vandaar de lichtstraat boven de nieuwe trap. Ook de goede isolatie zorgt voor een verhoogd comfort. Het resultaat? Een mooier huis met een E-peil E50 waarin het beter is om te leven.

Het laatste BENOvatiepilootproject dat wordt voorgesteld, is dat van een collectieve BENOvatie in Hasselt dat werd opgestart  door DuboLimburg (Duurzaam Bouwen Limburg) en de Stad Hasselt. Dit project richt zich specifiek tot Verenigingen van mede-eigenaars van appartementsgebouwen die beseffen dat er door collectief te BENOveren  sneller, betaalbaarder en met minder persoonlijke inspanning kan worden verbouwd, en dat achteraf de energiefactuur aanzienlijk zal dalen. Een van deze pilootprojecten is de Residentie Sint-Jan in de Congostraat in Hasselt.


Uitzendingen  

Je ontdekt de 4 BENOvatiepioniersprojecten 8 weekends lang (eerste uitzending in het weekend van 22 oktober) op je regionale TV-zender. Daarnaast kan je de BENOvatiepionierprojecten ook bekijken op de Facebookpagina van Ik BENOveer, via www.twitter.com/ikBENOveer en via het YouTube-kanaal van Ik BENOveer


Meer info?

www.energiesparen.be/ikBENOveer

Bron: Vlaams Energie Agentschap Datum: 21-10-2016

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 28°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners