Eén op de vier kandidaat-bouwers in België die nog bouwgrond nodig heeft voor zijn nieuwbouw, kan alleen grond kopen als hij ook bouwt met de verkoper van de grond of met een sleutel-op-de-deur-firma die deze laatste aanwijst.
Eén op de vier kandidaat-bouwers in België die nog bouwgrond nodig heeft voor zijn nieuwbouw, kan alleen grond kopen als hij ook bouwt met de verkoper van de grond of met een sleutel-op-de-deur-firma die deze laatste aanwijst. |
Dat blijkt uit de bouwenquête die Test-Aankoop vorig jaar uitvoerde.
Meer dan 2.000 consumenten beantwoordden in de zomer van vorig jaar de grote bouwenquête van Test-Aankoop. De enquête was gericht op particulieren die ofwel volgens de klassieke bouwformule hadden gebouwd of verbouwd, ofwel met een sleutel-op-de-deur-firma. Daarbij kwamen verschillende pijnpunten aan het licht, aldus Test-Aankoop.
Zo wordt één op de vier bouwheren geconfronteerd met koppelverkoop, kan slechts 17 procent vrij de architect kiezen bij de sleutel-op-de-deurformule, controleert 13 procent van de architecten niet eens de uitvoering van de werken en omzeilt een op de vijf sleutel-op-de-deurfirma’s de Wet-Breyne, die het hele bouwproces regelt.
Grootste bron van conflicten met de architect was de manier waarop deze toezag op de correcte uitvoering van de plannen en bestekken door de aannemers. Ook de vraag of de werkzaamheden volgens de regels werden uitgevoerd, zorgde voor problemen met de architect. Tegenover de aannemers waren dan weer de vertragingen in de uitvoering van de werkzaamheden een grote bron van ergernis: in de helft van de gevallen werd de overeengekomen termijn niet gerespecteerd; soms overschreed die zelfs het halfjaar.
Test-Aankoop vindt dat de consument een betere bescherming verdient en formuleerde daarom negen voorstellen. Zo zou koppelverkoop bij wet verboden moeten worden; de kandidaat-bouwer moet de grond afzonderlijk kunnen kopen zonder bouwverplichting, of een enkele prijs betalen voor de grond en de erop te bouwen woning. Ook de rol van de architect bij een sleutel-op-de-deurformule moet volgens TA worden geregeld. De wet zou verder duidelijk moeten omschrijven welke taken de architect verplicht moet opnemen. De enquête werd uitgevoerd in samenwerking met het blad Beter bouwen en verbouwen.
Bron: De Standaard
23/02/2006