Hout en Groen Wonen 2011

Hout en Groen Wonen 2011

    

Hout en Groen Wonen, de grootste beurs in Vlaanderen over Hout, Ecologisch Bouwen, Hernieuwbare Energie en Gezond Interieur, is al aan haar 8e editie toe. Het thema van dit jaar is ‘Doe Het Zelf’.

Hout en Groen Wonen 2011 - Waagnatie aan de Rijnkaai te Antwerpen

wie ecologisch wil bouwen en zelf de handen uit de mouwen wil steken, komt er dus ruimschoots aan zijn trekken. Je kunt er meer dan 70 exposanten ontmoeten om hun nieuwste producten en technieken te ontdekken, advies te vragen of informatie in te winnen. Of je kunt er één van de vele thematische infosessies bijwonen.

Informatie centraal
Het derde weekend van november herbergt de Waagnatie zowat de hele hout-en-groen-wonen-sector. Wie ecologisch wil bouwen of verbouwen, raakt vaak in de war van de tegenstrijdige of onvolledige informatie die hij op het internet vindt of besteedt veel tijd en kilometers aan het bezoeken van showrooms en handelaars.
Op Hout en Groen Wonen vind je nu alles onder één dak. Hout en Groen Wonen is dé plaats bij uitstek waar je rechtstreeks bij experten kwalitatieve informatie kan inwinnen. Meer dan 70 gespecialiseerde ondernemingen staan je met raad en daad bij, naast heel wat expertorganisaties en overheidsdiensten.

De bezoeker kan er ook gratis infosessies volgen, die gemiddeld 20 minuten duren waarna er tijd is om vragen te stellen. Dit jaar staan volgende sessies op het programma:

  • Zaterdag 19 november
  • 11 u.: Doe-het-zelf houtskeletbouw, democratisch groen wonen, Ewacs Build
  • 12 u.: Ventilatie in passiefhuizen, een aparte aanpak, O. Dedrie, Borgmans Woonhuisventilatie
  • 14 u.: Ecologische zwemvijvers en groendaken, EcoWorks
  • 15 u.: De houtkachel van de toekomst, Wim Vanlede, Stroom Op

  • Zondag 20 november :
  • 11 u.: Strobalenbouw groeit verder. Vzw Casa Calida
  • 12 u.: Organische vormgeving bij wonen en bouwen. Schrijnwerkerij Aan Tafel
  • 14 u.: De zonneboiler, the next best thing. Xavier Eelen, Zen Renewables
  • 15 u.: Zonnepanelen: van 'lelijk', over financiële opportuniteit tot een noodzaak en extra legaal voordeel, Solar Power Systems

Thema ‘Doe Het Zelf’
Het thema van de beurs Hout en Groen Wonen 2011 is ‘Doe Het Zelf’, een tendens die zich in de ecobouw scherp aftekent. Bouwheren met groene bouwplannen zoeken informatie over wat ze zelf kunnen doen, er komen steeds meer kleinhandelszaken in ecologische bouwmaterialen en er worden vandaag zelfs volledige doe-het-zelf-houtbouwpakketten aangeboden. Op Hout en Groen Wonen kan je als doe-het-zelver ideeën en praktische info sprokkelen om je gedroomde bouw- en woonproject tot een goed en duurzaam einde te brengen.

Hout en Groen Wonen 2011 - Waagnatie aan de Rijnkaai te Antwerpen

Houtskeletbouw, houtmassiefbouw en houtvakwerk
Op Hout en Groen Wonen vind je alle mogelijke vormen van houtbouw, gaande van houtskeletbouw over massieve houtbouw tot houtvakwerk. Hout is bovendien het meest ecologische bouwmateriaal. Voor de productie van een houten ligger is vijf maal minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk met vergelijkbare technische eigenschappen.

Hernieuwbare energieën
Fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas - die we vandaag gebruiken, worden steeds schaarser en duurder. Verwarming en energie op basis van fossiele brandstoffen zijn een belangrijke bron van CO2 en dus de klimaatopwarming. De huizen die we vandaag bouwen zullen waarschijnlijk het einde van het fossiele tijdperk meemaken. Wie kiest voor hernieuwbare energie kiest niet alleen voor het milieu maar ook voor de toekomst en beschermt zich tegen de steeds duurder wordende brandstofprijzen.

Uit milieu- en financiële overwegingen kiezen bouwers dan ook voor hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en zonneboilers of kiezen ze voor een leverancier van groene stroom. Andere toepassingen zijn houtpellets of warmtepompen. Op Hout en Groen Wonen kun je je informeren over de verschillende toepassingen van hernieuwbare energie en de praktische uitvoering en voordelen ervan.

Gezonde woonomgeving
Vroeger leefden en werkten we grotendeels buiten, nu brengen we 60 tot 95% van ons leven binnenshuis door. Door steeds beter te isoleren, hebben we het verschil tussen de lucht in en buiten onze woning nog verscherpt: de lucht binnenshuis bevat soms tot 5 keer meer vervuilende stoffen dan de buitenlucht. Dat kan leiden tot allerlei aandoeningen; allergieën en irritaties. Correct ventileren is nodig om waterdamp, verbran¬dingsgassen en allerlei schadelijke stoffen naar buiten af te voeren en om verse lucht aan te voeren.


Praktisch:

Hout en Groen Wonen

Zaterdag 19 en zondag 20 november 2011

Plaats: Antwerpen, Beurshallen De Waagnatie, op het Eilandje, aan de Schelde, in de buurt van het nieuwe MAS museum, Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen

Openingsuren: telkens van 10 tot 18 uur

Toegangsprijs: 8 euro aan de kassa– 5 euro bij preregistratie online.
Gratis tot 12 jaar en voor bezoekers aan het Ecobouwers Opendeurs Weekend van Bond Beter Leefmilieu. Reductietarief -50% voor de lezers van beter bouwen & verbouwen.

Website: www.houtengroenwonen.beBron: Hout en Groen Wonen Datum: 14-11-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners