Fortim Trading NV Stapt in de FSC Bedrijvengroep

Fortim Trading NV Stapt in de FSC Bedrijvengroep

Fortim Trading nv is een jong en dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van Zuid-Amerikaans tropisch (hard)hout. Begin november trad de firma Fortim Trading nv toe tot de FSC Bedrijvengroep.

Fortim Trading NV Stapt in de FSC Bedrijvengroep

Fortim Trading nv is een jong en dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van Zuid-Amerikaans tropisch (hard)hout. Begin november trad de firma Fortim Trading nv toe tot de FSC Bedrijvengroep.

Fortim Trading

Hoe begon het FSC verhaal voor Fortim Trading?

Dirk Debussche: Ondanks de jonge leeftijd van het bedrijf hebben we reeds meer dan 15 jaar ervaring in de houtimport in huis. Sinds lang is het voor ons duidelijk dat een goed certificeringsysteem van groot belang is. Daarom wou Fortim Trading van bij zijn oprichting bijdragen aan een toekomst mét FSC en was één van de eerste initiatieven het bekomen van de Chain of Custody. Het aanbod van FSC uit Brazilië blijft helaas nog eerder laag en binnen de Belgische houtimport is er nog steeds een grote drempelvrees ten opzichte van de minder gekende maar goede houtsoorten. De 'geest van FSC' voor een optimaal houtgebruik is nog steeds niet aanwezig binnen de handel, dit wel vaak tengevolge van het voorschrijfgedrag. Niettemin tracht Fortim Trading steeds uitgebreider samen te werken met alle bestaande aanbieders van FSC in Zuid-Amerika, alsook zijn andere leveranciers te overtuigen om de stap richting FSC te zetten.

FSC certificering is zelden een 'vlot' verhaal

Dirk Debussche: Het blijft zeker een moeilijk verhaal. De investering voor de leverancier is groot en lijkt soms zonder 'return'. Immers de enorme Braziliaanse binnenlandse markt (80 % van het gekapte hout) en grote kopers zoals China hechten voorlopig weinig belang aan FSC, waardoor vele leveranciers vroegtijdig afhaken. De huidige problemen door corruptie binnen Ibama (de Braziliaanse bosdienst nvdr) hebben de geloofwaardigheid bovendien nog meer aangetast. Toch kan dit een positieve zaak zijn als Ibama de problemen kan wegwerken. Hopelijk zullen op termijn enkel de bedrijven met een correct project voor bosexploitatie, kunnen blijven werken.

Diversificatie van het aanbod

Dirk Debussche: Sinds september zitten we ook in Bolivia. In Bolivia is reeds meer dan 2 miljoen ha bos FSC gecertificeerd, maar het ontbreekt er vaak aan het nodige professionalisme. Eigenlijk lijkt het een beetje op Brazilië vijftien jaar geleden. Ook de ligging van Bolivia, ver van de zee, veroorzaakt belangrijke logistieke problemen. Het is dus is een werk van lange adem.
In Brazilië zijn er bovendien niet alleen FSC mogelijkheden in tropisch hout, maar ook in Pinus en Eucalyptus uit het zuiden van het land. Eucalyptus heeft reeds bewezen dat het een geschikte houtsoort is voor ramen. Ook voor tuinmeubelen is het een uitstekend 'alternatief' voor de traditionele teak. Ook hiermee tracht Fortim iets te doen. Zo hebben we een verregaand samenwerkingsakkoord afgesloten met één van de beste tuinmeubelproducenten. Fortim Trading zal in de komende jaren de tuinsector trachten warm te maken voor het 'FSC-alternatief' Eucalyptus, dat zeker een deel van de huidige teakmarkt moet kunnen inpalmen.


Bron: FSC info
6/02/2006

Bron: FSC info Datum: 06-02-2006

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners