De comeback van kolenstook

De comeback van kolenstook

    

De hoge energieprijzen doen mensen uitkijken naar alternatieven. “Sinds Batibouw merken we een sterk hernieuwde interesse in kolenstook,” luidt het bij FLAM in Sint-Truiden, producent van onder andere vastebrandstofhaarden.

Flam - kolenstook haarden

Maar de prijs is niet de enige reden waarom stoken met (antraciet)kolen vandaag weer interessant wordt, benadrukt FLAM. Het bedrijf ontwikkelde een unieke verbrandingtechnologie die deze verwarming in elke woning perfect integreerbaar maakt.

Gaan we met z’n allen terug in de tijd? “Juist niet”, zegt Jan Bellis van FLAM. “Het is niet onlogisch dat verwarmen met antracietkolen terug in beeld komt. Zowel op het vlak van prijs, rendement als gebruiksgemak is kolenstook niet meer te vergelijken met vroeger. Met een moderne vastebrandstofhaard haal je een zuinige, propere en gezellige warmte in huis.”

Dat is grotendeels te danken aan een unieke, gepatenteerde verbrandingstechnologie die FLAM ontwikkelde. Als enige producent van het Multi-Turbo verbrandingssysteem ontstaat er in een FLAM-haard een zeer hoge vlamtemperatuur en een ‘secundaire verbranding’ van de verbrandingsgassen. De voordelen van die technologie ontkrachten meteen ook een aantal vooroordelen rond kolenstook.


Flam - kolenstook haarden

Proper
De hoge vlamtemperatuur in de FLAM vastebrandstofkachel zorgt dat het antraciet quasi roet- en rookvrij verbrandt. Zwarte aanslag en vuilaanhechting worden zo beperkt tot een absoluut minimum.

Gebruiksvriendelijk
Stoken met kolen is niet meer te vergelijken met vroeger. Antracietkolen zijn tegenwoordig beschikbaar in handige, schone zakken van 15 of 25 kg. Dat komt het gebruiksgemak ten goede maar heeft ook zo zijn voordelen voor je budget: je moet namelijk niet, zoals bijvoorbeeld bij stookolie, in één keer een half maandloon spenderen om je ton te laten bijvullen.

Hoog rendement
Aanbevolen zijn ‘antracietkolen’. Die zijn van de zuiverste soort en afkomstig van dezelfde kolenader. Zij leveren ook het beste rendement. Ter vergelijking: 1 kg antracietkolen verbranden komt overeen met ongeveer 2 kg kwaliteitshout. Door dit extreem hoge rendement zal je bovendien weinig moeten bijvullen. Concreet betekent dit dat je niet elk uur uit je zetel moet om het vuur brandende te houden.

Baas over je energierekening
Vaste brandstoffen zijn een ‘slimme’ manier van verwarmen. De prijs van antracietkolen is sinds 2006 met slechts 15% gestegen, tegenover 50% voor aardgas of huisbrandolie. Met een FLAM kan je de verwarmingskost halveren. Ook hout of alternatieve biomassa (zoals houtpellets of kersenpitten) is mogelijk, dus je kan op elk ogenblik omschakelen naar de goedkoopste vaste brandstof op de markt. Om de brandstofprijzen in detail te vergelijken, kan je terecht op de vergelijkingstabel op www.flam.be

Mooi vlammenspel
Last but not least: het oog wil ook wat. Het vlammenspel in de vastebrandstofkachels is natuurlijk en gezellig. Wie houdt van vuur en het sfeerbeeld van vlammen, kan in de vastebrandstofhaard naar hartenlust verschillende vaste brandstoffen combineren: kolen, hout, pellets, kersenpitten,…


OVER FLAM - www.flam.be
FLAM startte in 1934 in Sint-Truiden als metaalgieterij van onderdelen voor kachels en haarden. In 1965 ontwikkelde FLAM zijn eerste volledig eigen kachel.
Het gamma van FLAM beslaat meer dan 300 inbouwhaarden en voorzetkachels, waarvan er in de 1200 m_ grote fabriekshowroom zo’n 100 te vinden zijn. FLAM stelt een 100-tal mensen tewerk in de productie- en verkoopvestiging in Sint-Truiden.Bron: Flam Datum: 07-02-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners