Afschaffen verlaagde btw ?

Afschaffen verlaagde btw ?

   

Volgens de Europese Commissie zou het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven in België kunnen leiden tot niet minder dan 9 miljard aan extra inkomsten. Maar voor de bouwsector zou zo’n maatregel desastreuze gevolgen hebben.

Europese commissie pleit voor afschaffing verlaagde BTW op bouw

Robert de Mûelenaere: “Het afschaffen van de verlaagde btw is voor ons ondenkbaar. Het zou leiden tot meer zwartwerk, nog meer verloren jobs en faillissementen in de bouw en gemiste inkomsten voor de staat.”

In de bouw bestaan verschillende verlaagde btw-tarieven. Het meest gekende is ongetwijfeld het tarief van 6% op renovatie, maar er bestaat ook een verlaagde btw voor sociale woningbouw of afbraak-heropbouw. In 2011 werd in de bouwsector voor niet minder dan 12,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Het is dus een belangrijke hefboom voor de sector.


Europese commissie pleit voor afschaffing verlaagde BTW op bouw

De toepassing van een btw-tarief van 21% betekent dat de particulier bovenop de kostprijs nog eens een vijfde aan belastingen moet betalen. In de bouw leidt dit al gauw tot zeer hoge bedragen. Voor de renovatie zou de toepassing van 21% btw leiden tot een daling van de activiteit met 25% (-7% voor de bouwsector in zijn geheel). Wanneer we het gewicht van de renovatiesector binnen de bouw in rekening brengen, zal het wegvallen van de verlaagde btw-tarieven leiden tot veel meer zwartwerk. Dit zorgt op zijn beurt voor een daling van het BBP tot 1%, wat tot 50.000 banen kan kosten!

Robert de Mûelenaere: “De bouw bevindt zich nog altijd in een moeilijke situatie. De afgelopen tweeënhalf jaar gingen in de bouw al 12.400 jobs verloren. Tegen eind volgend jaar zullen naar schatting nog 6.000 jobs verdwijnen. De verlaagde btw-tarieven afschaffen, lijkt een gemakkelijke manier om inkomsten te genereren, maar doet uiteindelijk meer kwaad dan goed.”Bron: Vlaamse Confederatie Bouw Datum: 20-12-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 32°C

Max. 34°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners